ACTUALITATE

Automobilul Dacia la ceas aniversar.

În anul 1968 la data de 11 mai a început construcția primului autoturism românesc, Dacia. Uzina a fost construită începand cu 1966 într-un timp record de un an şi jumătate şi avea o capacitate de producţie de 55.000 de bucăţi pe an. În cinstea zilei de 23 august 1968 a început și producţia de serie. Dacia 1100 a fost primul model de autoturism produs de producătorul român de automobile Dacia S.A.. Modelul a fost comercializat între anii 1968 și 1971 și a fost un model intermediar până la intrarea în producție a modelului 1300.

În realitate, Dacia 1100 era un Renault 8. Acesta era o berlină cu tracțiune și motor pe spate. Primul automobil ieșit pe poarta fabricii a fost făcut cadou Președintelui Republicii Socialiste România de atunci Nicolae Ceaușescu. Conform contractului, Renault furniza toate părțile componente ale modelului, urmând ca cei de la Dacia să le asambleze. Viteză Maximă: 138 km/h Motor de 46 cp. Motorul Renault Cléon-Fonte („Sierra”) dezvolta 46 CP (35kW) la 4600 turații și propulsa autoturismul până la 132 km/h. Era montat longitudinal pe spate și răcit cu apă.

Prețul inițial a fost în jur de 55.000 Lei, în condițiile în care salariul mediu net în 1968 era de 1.139 Lei.

Toate piesele mari erau livrate din Franța și Spania, apoi asamblate în România. Motoarele și cutiile de viteze veneau gata montate, trebuia doar introdus ulei în ele. Caroseria era sudată și vopsită local.

Începând cu 1969, se fabrică în România anvelopele, radiatorul, geamurile, precum și instalațiile electrice, tapițeria, scaune. Astfel se putea menține un cost scăzut și un ritm constant de fabricație. Deși producția nu a fost integral asimilată în România, piesele de schimb au fost disponibile destul timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button