SOCIAL

Bani pentru mame, de la Guvern

Last Updated on aprilie 10, 2024 by Erceanu Ileana

Programul privind trusoul nou-născutului a fost extins până în 2027, a anunțat ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este de 2.000 de lei, într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori cele minore, primesc un ajutor financiar în valoare de 2.000 de lei, ce poate fi folosit pentru cumpărarea unor produse destinate îngrijirii nou-născutului, cum ar fi, articole de îngrijire, îmbrăcăminte şi materiale sanitare destinate bebeluşilor.

Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune: de mamele cu dizabilităţi; de mamele aflate temporar în situaţii de risc; mame care nu deţin acte de identitate şi care din acest motiv nu pot beneficia de drepturi civile; mamele minore; etc.

Măsura de sprijin material este completată de măsurile auxiliare, care constau în indicaţii de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educaţie sanitară, educaţie de prim-ajutor pentru nou-născuţi, educaţie cu privire la asigurarea igienei personale şi a locuinţei, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriţionale pentru bebeluşi necesare pentru diversificarea alimentaţiei.

Potrivit noii ordonanțe, mamele care vor beneficia de acest ajutor, vor primi 20 de tichete, a câte 100 de lei fiecare. Tichetele vor putea fi folosite pentru:

Alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;

Scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;

Produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;

Aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;

Pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button