ACTUALITATE

Bani pentru proprietarii de teren

Last Updated on iunie 20, 2024 by Erceanu Ileana

Proprietarii de terenuri vor beneficia de subvenții mai mari pe hectar, însă doar dacă respectă anumite condiții.

 România este una dintre țările care au cele mai puține hectare pentru acest tip de agricultură. România se află în coada clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește terenurile agricole care beneficiază de subvenții mai mari la hectar.

Suprafața dedicată producției agricole ecologice în UE a înregistrat o creștere constantă, ajungând la 16,9 milioane de hectare în 2022. În 2021 au fost 15,9 milioane hectare în 2021. În 2020, numărul hectarelor a fost de 14,7 milioane.

România deține o cotă de 5% din totalul terenurilor agricole ecologice din UE. Concret, este vorba despre 16,9 milioane de hectare.

În 2022, conform datelor Eurostat, suprafața dedicată agriculturii ecologice a reprezentat 10,5% din suprafața agricolă totală utilizată în UE, în creștere în aproape toate statele membre ale UE.

Subvenții în plus pentru fermieri

Fermierii din România care sunt în proces de certificare sau deja certificați în agricultura ecologică primesc subvenții suplimentare pe hectar prin Măsura 11.

Aceasta este o plată compensatorie anuală acordată sub formă de sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha). Este oferită fermierilor care își asumă angajamente voluntare în agricultura ecologică.

În campania pentru anul 2023, cuantumurile stabilite pentru plată au fost următoarele:

Pachetul 1 – culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț): 293 euro/ha/an pentru perioada de conversie și 218 euro/ha/an pentru suprafețele certificate

Pachetul 2 – legume: 500 euro/ha/an pentru perioada de conversie și 431 euro/ha/an pentru suprafețele certificate

Pachetul 3 – livezi: 620 euro/ha/an pentru perioada de conversie și 442 euro/ha/an pentru suprafețele certificate

Pachetul 4 – vii: 530 euro/ha/an pentru perioada de conversie și 479 euro/ha/an pentru suprafețele certificate

Pachetul 6 – pajiști permanente: 143 euro/ha/an pentru perioada de conversie și 129 euro/ha/an pentru suprafețele certificate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button