ACTUALITATE

Bullying-ul  în școli, fenomen tratat mult în online

Last Updated on mai 5, 2023 by Erceanu Ileana

Fenomenul bullying-ului în școli a fost reflectat într-o măsură relativ redusă în media din România, atrăgând interesul presei mai ales în online, într-o perioadă în care numeroase subiecte legate de această temă au aprins dezbaterile publice, potrivit unei monitorizări realizate de compania media TRUST. 

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică proiectul privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii anti-bullying. Potrivit proiectului, există șase tipuri de bullying în școli:

bullying elev – profesor, bullying profesor – elev, bullying părinte – elev, în spațiul școlii, bullying părinte – profesor, în spațiul școlii și bullying profesor – părinte, în spațiul școlii. În proiect sunt propuse și tipurile de intervenție, precum și etapele de intervenție în cazul bullyingului.

”Bullyingul reprezintă comportamentul abuziv, realizat în mod repetat şi cu intenţie
directă sau indirectă, care duce la prejudicierea fizică și/sau psihică a victimei/victimelor, prin umilire, rănire, persecuţie, intimidare sau alte fapte. Acest tip de comportament se manifestă prin forme diverse, putând fi verbal, emoţional/ nonverbal, fizic, relaţional inclusiv sexual, deposedare de lucruri și electronic (cyberbullying)”, se arată în textul proiectului de Hotărâre de Guvern, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii privind violența psihologică-bullying.

Situația se face simțită într-o perioadă în care în dezbaterea publică s-au aflat numeroase subiecte pe teme legate într-un fel sau altul de bullying, după cum notează și autorii monitorizării:

Problema exmatriculării elevilor în situații grave (cu posibilitatea reînscrierii), suspendării temporare sau pierderii bursei școlare, măsură introdusă în proiectul legii învățământului preuniversitar, în Parlament.

Reacțiile față de această măsură, precum nemulțumirea Consiliul Național

Alte măsuri anti-bullying introduse prin proiectele de legi ale educației sau prin alte decizii ale autorităților.

Situația în care unii elevi au umilit o profesoară în timpul orei

Cazul unui elev care a fost supus unei hărțuiri continue de către colegi, profesori și conducerea școlii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button