ACTUALITATE

Campania de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online continuă

Last Updated on mai 28, 2024 by Erceanu Ileana

Având în vedere că în ultima perioadă s-a constatat o dezvoltare exponențială a comerțului în mediul online și avem posibilitatea de a beneficia de o gamă largă de promoții și campanii de promovare pentru diverse bunuri, servicii sau investiții, efectuarea cumpărăturilor online reprezintă un real avantaj.

Trebuie să avem în vedere și riscurile specifice acestui mod modern de a face cumpărături. De aceea, este important ca fiecare cetățean să cunoască aspect ce țin de prevenirea săvârșirii unei infracțiuni. Există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:

* Verifică dacă dispozitivul pe care îl folosești pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură.

* Cumpără de la firme sau magazine pe care le cunoști sau pe care le-ai folosit și verifică rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.

* Mulți comercianți online îți vor cere să stocheze informațiile tale de plată. Gândește-te de două ori înainte să iei o decizie și fii sigur că ai înțeles riscurile pe care le implică.

* Când cumperi online de la alte persoane nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.

* Fii atent la promoțiile „imposibil de refuzat”! Infractorii postează anunțuri de vânzare la prețuri extrem de accesibile pentru bunuri pe care în realitate nu le dețin. Aceștia solicită plata integrală a prețului stabilit sau achitarea unui avans, iar după primirea banilor nu trimit produsele menționate în anunț sau trimit alte produse de o valoare sau calitate inferioară.

* Metoda de atragere se bazează pe articole inventate în care se regăsesc siglele unor televiziuni de știri sau publicații cunoscute de publicul din România. Infractorii se folosesc de imaginea unor celebrități din cadrul unor trusturi de media cunoscute, ori oameni de afaceri cu reputație și se folosesc de identitatea vizuală a unor televiziuni, tocmai pentru a genera încredere în informația furnizată audienței. În acest context, sunt promovate diferite investiții cu rată mare de rentabilitate/profit, dar în realitate banii ajung în conturile infractorilor.

Multe dintre aceste vânzări fictive/investiții fictive comportă și un risc major de compromitere a cardului utilizat pentru plată. Dacă plata nu se face pe o platformă specializată, care asigură securitatea datelor bancare, acestea pot fi copiate și folosite ulterior pentru duplicarea cardului original.

Recomandare: păstrează întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunurile comandate. În situația în care ai devenit victima unei fraude online sesizează poliția!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button