SOCIAL

Canicula scumpește unul dintre alimentele preferate de români

Last Updated on iulie 5, 2022 by Toma Mihai

Capriciile vremii afectează destul de mult producția de miere din acest an. Iarna a fost blândă, iar vara a venit multe prea brusc. Valul de caniculă din ultimele zile reprezintă și el o mare problemă. Apicultorii spun că albinele nu mai au de unde să adune polen, așa că producția de va fi mult mai scăzută. Asta înseamnă automat scumpiri.

,,Dacă noi suportăm greu căldura, gândiți-vă la albine, cărora noi, oamenii, le datorăm viață. Neavând apă și pe o asemenea căldură, ele suferă mai mult decât noi. Florile, de fapt, nu mai au apă. Neavând apă, florile nu mai dau nimic, ele se duc și nemaiavând ce să culeagă, atunci ne trezim în această situație”, a declarat Constantin Mihai, apicultor.

Este clar că anul acesta mierea se va scumpi. Pe lângă scăderea producției, prețurile la carburanți au și ele un impact major. „Mierea va fi mai scumpă pentru că și apicultorii suportă consecințele scumpirilor celorlalte produse ca să nu mai vorbim de apicultorii care efectuează păstoritul și sunt nevoiți să vină ori din nordul Moldovei, ori din Ardeal, vin în Bărăgan sau Dobrogea.

Cât mult va crește prețul nu pot estima în momentul de față dar important este să avem producție. (…) Eu am dat-o (mierea de salcâm) cu 28-30 de lei anul trecut, iar anul ăsta nu cred că voi crește prețul peste 32 de lei kilogramul de miere“, a spus Vasile Puf, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.

România este țara cu cei mai mulți stupi de albine din UE, după Spania. Potrivit Asociației Crescătorilor de Albine din România, peste 60% din cantitatea de miere din România ajunge la export, iar Germania este cel mai mare cumpărător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button