EDITORIAL

Cântecul de lebădă al bufonilor politici

Last Updated on februarie 15, 2024 by Romeo Crismaru

editorial de Romeo Crîșmaru

Circul liberalilor aflați pe ducă din prim-planul politicii românești devine din ce în ce mai sinistru. Cer, nici mai mult – nici mai puțin, să dea candidatul la președinție cu sanse reale, să fie salvați de la sufocare, prin comasarea alegerilor, și chiar amenință cu ieșirea de la guvernare. Ori tupeul a devenit prea mare, ori e cântecul de lebădă!

De o bună bucată de vreme văd tot felul de reprezentații lugubre ale PNL pe scena politică înfierbântată din anul electoral 2024. Ba că ei sunt cei care trebuie musai să dea viitorul președinte al României, ba că vor comasare – ca să scape de rușinea unui scor infim la europarlamentare, ba că vor să „rupă hamul” ca să nu moară calul, așa cum a spus Vasile Blaga, ba îl trimit pe Rareș Bogdan, pe post de bufon, să țină prelegeri despre succesul liberalismului modern în România.

Ce vor, de fapt, să clocească liberalii, deveniți parcă niște bufoni la guvernare? Păi vor să se spele pe mâini de propria lor participare la ultima guvernare cu PSD, să epateze ca apărători ai patriei și să se comporte de parcă ar fi în opoziție. De ce? Pentru că vor să mai fraierească și anul acesta alegătorii și să apuce din nou la guvernare, dacă nu tot ciolanul, măcar un capăt din el, acela de pe care e mai greu să desprinzi carnea după fierbere. Înțeleg că la ultimele negocieri s-au dus de pe poziții de forță, cu Rareș în frunte, cu batistuța la buzunărașul sacoului, și au cerut, cu nesimțire aș spune eu, să le fie susținut candidatul, general în rezervă, la prezidențiale, că așa vrea Iohannis. Cum Klaus Werner e la un pas de a deveni istorie, PSD nu mai este interesat de indicațiile lui prețioase și joacă o carte destul de normală și firească a guvernării și a anului electoral important în care am intrat. Orice lider PSD ar trebui să fie debil sau nepriceput în politică, ca să crediteze PNL cu cele mai mari onoruri, atâta timp cât la PNL e în metastază politică și nici resuscitat nu mai învie. Ca atare, după cum am văzut, ultima știre sosită LIVE, miercuri seara, chiar de la Roma, Marcel Ciolacu spune că își va depune mandatul de premier dacă PNL „rupe hamul” și iese de la guvernare. Și pe bună dreptate! Nu este obligat PSD, care stă mult mai bine în sondaje, să consimtă la toate ifosele unor naufragiați. Adică unde scrie că trebuie să jucăm toți acum cum cântă așa-zisa dreaptă, cea care și-a dovedit (in)competența din plin de câte ori a avut pâinea și cuțitul guvernării.

Dar ca să nu mai lungim vorba, să vedem cum sună cîntecul de lebădă al PNL, în „anno domini electoralus” 2024! Dar mai întâi să explicăm, pentru cei care nu știu, ce este „cântecul de lebădă”. O anumită specie de lebădă emite un sunet puternic în ultimele clipe de viață. Sunetul a fost asemănat cu cel al unui clarinet la care cântă un interpret neexperimentat. Deci cântecul nu e deloc frumos, ba dimpotrivă, e un cântec de dinaintea morții. Specia respectivă e des întâlnită în Grecia, ceea ce a dat naștere ipotezei că legenda apărută în Grecia Antică este rodul celor care au auzit păsările și au făcut această asociere.

Deci vorbim, fără dubii, de cântecul de lebădă al PNL, care, ca să își salveze pielea, ar vrea acum să fugă de la guvernare și să încerece o alianță conjunturală cu nou formata ALIANȚA DREAPTA UNITĂ. Situația ar fi atât de aproape de comedie, încât pare destul de greu și de explicat. Deci bufonul Rareș, pedeliștii de frunte din PNL plus Ciucă se duc acum la Dan Barna, la Ludovic Orban și la restul și le spun că e nevoie de o dreptă politică solidă care să învingă PSD și le pun pe tavă candidatul Nicolae Ciucă. Păi oamenii aceia or fi tâmpiți oare să se lase fraieriți de lebedele cu glas de clarinet răgușit care oricum sunt pe moarte și să încerce să le salveze de la pieire? De ce ar face-o? Oare nu ar fi mai bine să lași lebedele să-și cânte lugubru ultima sonată și să se ducă la veșnica odihnă a istoriei lângă PNȚCD?

Și în final, părerea mea personală, cine mai are nevoie de niște bufoni politici, care amenință cu haosul de fiecare dată când le fuge ciolanul de pe masă. Cum o fi aia să ceri să fii salvat de medic doar pentru ca mai apoi să-i iei gâtul medicului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button