SOCIAL

Cardurile de energie se distribuie de la 1 februarie

Last Updated on ianuarie 26, 2023 by Erceanu Ileana

Primele carduri de energie au fost deja tipărite și vor ajunge începând cu 1 februarie la cele 2,8 milioane de locuințe vizate de programul guvernamental. Poșta Română se va ocupa de distribuirea cardurilor, a înștiințărilor și a formularelor necesare asociațiilor de proprietari, colectarea declarațiilor pe proprie răspundere și de efectuarea plăților prin serviciul de mandat poștal.

Peste 520 de pensionari cu venituri din pensie sub 2.000 de lei în evidențele Ministerului Muncii, deci posibili beneficiari ai cardurilor de energie, nu vor primi ajutorul de 1400 de lei la încălzire, deoarece informațiile din bazele de date ale ANAF și Evidența Populației din MAI arată că locuiesc cu alte persoane cu venituri medii nete de peste 10.000 de euro, a precizat miercuri Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În acest an, MIPE va furniza românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an.

Ajutorul va putea fi utilizat începând cu 20 februarie și are o valoare de 1.400 lei, care se acordă în două tranșe a câte 700 lei, în lunile februarie și septembrie. Se pot plăti facturi curente ori restante la electricitate, gaz și orice formă de încălzire (inclusiv termoficarea în sistem centralizat), până la 31 decembrie 2023. Cei patru milioane de beneficiari sunt: pensionarii peste 60 de ani cu pensia sub 2.000 lei, pensionarii de invaliditate cu venituri sub 2.000 lei, persoanele cu handicap grav, accentuat ori mediu cu venituri sub 2.000 de lei, familiile cu alocație de susținere și cei care încasează ajutor social.

Bugetul total al programului este de 4 miliarde lei, bani proveniți din fondurile europene negociate de ministrul Marcel Ioan Boloș cu Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button