EDITORIAL

Cât de importantă e prezența la vot

Last Updated on ianuarie 25, 2023 by Romeo Crismaru

de Romeo Crîșmaru

După 33 de ani de la momentul în care ne-am luat rația de libertate, încă nu ne învățăm minte în privința modulului în care ne alegem conducătorii. Nu ieșim la vot, pentru că suntem dezgustați de prestația politicienilor pe care ni-i oferă partidele, iar politicienii se bucură de prezența mică la vot, pe care o exploatează în favoarea lor.

Democrația este scumpă, prețioasă, garantează libertatea, dar este și periculoasă. Democrația și votul liber pot fi arme cu două tăișuri, iar dacă nu le înțelegem adevăratul sens, cei care ne cer votul, odată la patru ani, pot profita de propria noastră prostie, dublată de inconștiență civică.

Să facem un calcul simplu: cam toate sondajele aruncate pe piață, cu tradiționala întrebare „dacă duminica viitoare ar fi alegeri, cu cine ați vota?”, indică o prezență la vot de 40 la sută. În realitate, cam 35 la sută din alegători merg la urne. Ce fac politicienii, în acest caz? Se bucură și se roagă ca la vot să vină cât mai puțini oameni, pentru că doar așa pot controla votul, iar pe cei puțini care vin să voteze îi pot manipula prin mită electorală, presiuni, turism electoral sau alte astfel de diversiuni mârșave. După toată această mascaradă, repet girată chiar de alegătorii care preferă să nu voteze, procentul fiecărui partid se extrage din numărul voturilor valabil exprimate. Așadar, dacă un partid ia 35 la sută din 40 la sută prezență la vot, în realitate are undeva la 15 la sută din numărul total al alegătorilor, iar cu acest infim procent ajunge să conducă țara, adică să reprezinte interesele tuturor, deci și ale celor care nu s-au obosit să vină la vot. Așa se facă că vedem primari aleși cu câteva sute de voturi, consilieri locali și județeni aleși cu câteva mii de voturi sau parlamentari aleși, la fel, cu câteva mii de voturi.

Un calcul absurd în sine, dar perfect real, este următorul: dacă într-o comună oarecare nu se prezintă nimeni la vot, în afară de candidatul la primar, acesta poate deveni primar cu doar un singur vot și va fi un primar perfect legitim din punct de vedere legal.

Dacă, dimpotrivă, prezența la vot ar fi de peste 80 la sută, situația s-ar schimba radical! Fiecare votează cu cine vrea, rezultatul devine mult mai variat și colorat politic, UDMR nu își mai atinge pragul de 5 la sută și nu mai intră în Parlament, iar rezultatul poate fi o sumedenie de forțe politice care pot lua fiecare între 5 la sută și 15 la sută. Nimeni nu va putea forma o majoritate monocoloră, nici măcar bicoloră și vor fi nevoiți să negocieze la sânge, să facă un guvern de largă reprezentare, unde nimic nu mai poate fi controlat ca acum. Ca atare, orice partid poate avea măcar un ministru.

Sunt doar câteva exemple simple despre ceea ce poate face prezența la vot! Ieșiți la vot și doar dacă vom fi mulți, vom pune capăt alegerilor cu final așteptat și le vom da o lecție politicienilor trădători și insensibili!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button