SOCIAL

Categoria de angajați pentru care ar putea scădea salariile începând din 1 iulie 2024

Last Updated on iunie 25, 2024 by Erceanu Ileana

Salariul minim crește la 3.700 din 1 iulie, față de 3.300 de lei pe lună, cât era inițial. Totuși, sunt unii angajați pentru care salariile ar putea să scadă.

În cazul în care Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei de la 1 iulie și crește la 300 lei suma care nu este impozitată, dar menține la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii, salariile unor angajați ar putea scădea sau angajatorii ar putea renunța la unele beneficii acordate angajaților, avertizează Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România.

Guvernul României a adoptat deja o decizie ca salariul minim brut pe țară să crească din 1 iulie 2024. Suma majorată reprezintă veniturile din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii, pentru creşterea veniturilor nete ale persoanelor care realizează venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Acordarea facilităților la suma de 300 de lei pe lună e condiționată de nedepășirea pragului de 4.000 de lei brut pe lună realizat din salarii și venituri asimilate salariilor.

În cazul salariaților plătiți cu salariul minim, care nu beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (tichete de valoare, etc), veniturile nete cresc cu 284 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la salariul net de 2.079 lei/lună la 2.363 de lei/lună.

În cazul salariaților plătiți cu salariul minim, care beneficiază și de alte venituri asimilate salariilor (bonuri de masă – 700 lei/lună), veniturile nete cresc cu 166 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la 2.623 (salariul net + tichete de masă 700 lei/lună) la 2.789 (salariul net + tichete de masă – 700 lei/lună).

Mai exact, calculul veniturilor este efectuat astfel: 4.400 lei/brut/lună (3.700 lei + 700 lei tichete de masă). Aici, depășindu-se plafonul de 4.000 lei/brut/lună, nu se aplică deducerea de 300 lei/lună; după aplicarea taxelor și impozitelor, salariatul rămâne cu o valoare netă de 2.789 (salariul net + tichete de masă).

Din cauza necorelării pragului de 4.000 lei cu majorarea salariului minim, de la 1 iulie 2024 angajatorii vor renunța la acordarea de alte categorii de beneficii (încadrate ca și venituri asimilate salariilor) la nivelul lunilor anterioare, pentru a se încadra în plafonul mai sus menționat. Angajații vor întâmpina începând cu 1 iulie 2024 și o situație de inechitate, din cauza faptului că există o mare probabilitate ca angajații cu salariul minim să nu mai primească alte tipuri de venituri asimilate salariilor peste plafonul de 4.000 lei. În multe întreprinderi există riscul renunțării la aceste beneficii pentru toți angajații, pentru a evita aceasta situație de inechitate, arată CNIPMMR.

CNIPMMR cere Guvernului, pentru susţinerea obiectivului privind creşterea veniturilor nete ale persoanelor care realizează venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, creșterea pragului pentru acordarea facilităților cu 400 lei/lună, la 4.400 lei brut/lună, de la 4.000 lei brut /lună, pentru veniturile realizate din salarii sau asimilate salariilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button