Ce este neurodiversitatea și cum ajută rețelele sociale oamenii să fie diagnosticați
Last Updated on iunie 20, 2022 by Erceanu Ileana

-Rețelele sociale precum Clubhouse, Twitter și TikTok au jucat un rol crucial în această schimbare.
-Ei au oferit un spațiu atât de necesar în care oamenii pot vorbi despre diferențele lor neurologice.
-Conform programului „Neurodiversity at Work” al Universității Stanford, 15-20% din populația lumii este considerată neurodiversă.
Mulți oameni nu au auzit niciodată de cuvântul neurodiversitate până acum câțiva ani. Cu toate acestea, termenul folosit pentru a descrie diferențele largi și variate întâlnite la nivelul creierului uman, a intrat acum în vocabularul nostru general.
Rețelele sociale precum Clubhouse, Twitter și TikTok au jucat un rol crucial în această schimbare. Ei au oferit un spațiu atât de necesar în care oamenii pot vorbi despre diferențele lor neurologice.
Într-adevăr, pentru mulți, rețelele sociale le-au oferit dovada de care aveau nevoie pentru a realiza că sunt neurodivergenți.
A fost deosebit de valoroasă în timpul pandemiei, când persoanele cu creiere divergente au putut găsi pe internet comunități și persoane cu care să se conecteze.
Neurodiversitatea este recunoașterea faptului că mintea poate funcționa într-o varietate de moduri și că aceste diferențe sunt doar variații naturale ale creierului uman.
Lawrence Fang, director al proiectului de neurodiversitate de la Universitatea Stanford din Statele Unite, o definește astfel: „Este doar un mod de a descrie faptul că creierele noastre sunt diferite și că, la fel ca orice ființă umană, nu vei fi bun la toate.”
Fang crede că poate fi mai dificil pentru unii oameni să recunoască sau să accepte diferențele care apar în creier.
„Diversitatea de gen este ceva ce poți identifica cu ușurință, la fel cum diversitatea etnică rasială este ceva ce poți detecta cu ușurință pentru că o poți vedea. Dar neurodiversitatea este ceva ce nu se vede de cele mai multe ori”, adaugă el.
Persoanele neurodivergente pot avea variații cognitive, cum ar fi autismul, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), dislexia sau dispraxia.
Mișcarea pentru neurodiversitate
Conform programului „Neurodiversity at Work” al Universității Stanford, 15-20% din populația lumii este considerată neurodiversă.