EVENIMENT

Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva

Last Updated on octombrie 14, 2022 by Erceanu Ileana

 Tradiții și obiceiuri:

În fiecare an, pe 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva. În tradiția populară, „Sfânta Vineri” este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora.

Se spune că Sfânta Parascheva era considerată vestitoare a apelor, chipul ei apărând de cele mai multe ori lângă fântâni sau râuri. În acest fel, apa devenea tămăduitoare. Din acest motiv, mulți credincioși din ziua de azi, au obiceiul să așeze o icoană cu Sfânta Parascheva lângă fântâni și ape curgătoare.

Ziua Sfintei Paraschivei este ziua pomenirii celor trecuți în „Lumea Neâtoarcerii”. În această zi se dă de pomană celor credincioși pâine și must.

În această zi, țăranii puteau afla cum va fi iarna. Acest lucru se afla în funcție de cum dormeau oile. Dacă ele dormeau unite, înseamnă ca urmează o iarnă grea și plină de provocări. Dacă dormeau separat, urma sa fie o iarnă blândă fără dureri de cap.

Tot în această zi, strămoșii noștri spuneau că dacă de Sfânta Parascheva vremea este frumoasă și cu soare, atunci așa vor fi și celelalte sărbători din an. Iar dacă vremea era mohorâtă și ploioasă, șansele sunt că și restul sărbătorilor se vor sărbători pe aceeași vreme.

În ziua sărbătoririi Sfintei Parascheva, nu se muncește , iar  fetele care spală, fac curățenie prin curte sau prin casă sau orice alt timp de muncă, vor rămâne nemăritate.

Bărbații nu au voie să muncească împrejurul casei sau să muncească la pământ.

 De exemplu, nu ai voie să consumi castraveți, nuci sau poame în formă de cruce.

În ziua de sărbătoare nu se consumă nici pepene roșu sau fructe închise la culoare, deoarece amintesc de sacrificiul martiric.

Rugăciunea către Sfânta Parascheva

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricășătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci”.Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button