SOCIAL

Ce pensie primește un român după 5 ani de muncă

Last Updated on iulie 8, 2024 by Erceanu Ileana

Ce pensie primește un român, dacă are o vechime de doar 5 ani de muncă.

O persoană care a muncit doar 5 ani, primește o pensie de 1285 de lei, după creșterea de la 1 ianuarie, care a fost de 180 de lei.

Reamintim că: la 1 ianuarie 2024, pensiile s-au indexat cu 13,8%, iar de majorare au beneficiat și cei care au muncit 1 an, 5 sau deloc. Suma este mai mică de 200 de lei, dar pentru pensionarii vulnerabili orice  bănuț contează.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet, de 35 de ani. Cine a fost încadrat în câmpul doar 5 ani, intră la pensia minimă socială, o indemnizație acordată de stat persoanelor defavorizate.

De exemplu, un pensionar care a contribuit doar pentru o pensie de 1000 de lei. El primește acum 1281 de lei, iar diferența, de 281 de lei (pentru care persoana respectivă nu a contribuit), va fi suportată de statul român.

Casele Teritoriale de Pensii determină indemnizația socială pentru pensionari, ca diferenţă dintre cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale.

Pentru ca o persoană să primească indemnizația socială, condițiile sunt următoarele:

*să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;

*să aibă domiciliul în România;

*nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1281 de lei.

Prin noua lege a pensiilor, autoritățile vor să încurajeze munca, răsplătindu-I pe cei care au contribuit un număr mare de ani. Suma primită după recalculare se stabilește pe baza punctelor de stabilitate (bonus). Astfel, după 35 de ani în câmpul muncii, un pensionar poate primi 500 de lei în plus la pensie, respectiv 900 de lei doar pe baza punctelor de stabilitate. Un punct valorează 81 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button