Ce riscă șoferii care dau flash-uri în trafic
Șoferii care dau flash-uri în trafic, de acum pot fi identificați mai rapid.
Flash-urile și claxoanele sunt două dintre cele mai folosite modalități de comunicare între șoferi în trafic. Cu toate acestea, utilizarea acestor semnale nu este permisă în mod legal decât în situații specifice, conform Codului Rutier.
Există o aplicație dedicată combaterii agresivității în trafic, prin care sesizările sunt centralizate, verificate și procesate de Poliție. Această aplicație permite sancționarea șoferilor agresivi cu amenzi și suspendarea permisului de conducere, contribuind astfel la reducerea comportamentelor periculoase pe drumurile publice.
În urma mai multor sesizări de agresivitate în trafic (precum flash-uri, claxoane și frânări bruște în fața altor vehicule, legislația rutieră a fost modificată pentru a introduce sancțiuni împotriva conducerii agresive. În sprijinul aplicării acestor sancțiuni, a fost dezvoltată o aplicație special dedicată monitorizării și sesizării agresivității în trafic. Acum, șoferii care adoptă astfel de comportamente riscă amenzi între 660-825 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile. Sesizările sunt transmise direct de la centrul operațional din cadrul IGPR.
Această aplicație de monitorizare a agresivității în trafic funcționează la nivelul fiecărui serviciu rutier, inclusiv Brigada Rutieră și Brigada Autostrăzi. Sesizările sunt centralizate de centrul operațional al IGPR și transmise către unitățile teritoriale, unde un polițist rutier desemnat le validează, verificând dacă îndeplinesc condițiile necesare. Dacă sesizarea este validată, se procedează la întocmirea unei comunicări către proprietarul vehiculului care are obligația de a transmite Poliției Rutiere datele conducătorului auto.