ACTUALITATE

Ce se face în Joia Luminată pentru belşug şi sănătate în gospodărie

Last Updated on mai 8, 2024 by Erceanu Ileana

Această săptămână este considerată săptămâna de bucurie și lumină, în care credincioșii sărbătoresc învierea lui Isus Hristos.

 În Joia Luminată, este pomenit prorocul Isaia. Joi, 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

 Joia după Paşte este cunoscută în popor şi ca Joia Verde. Este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, dar nu se munceşte pentru că aduce ghinion asupra casei, secetă şi dăunători în livezi.

*Potrivit tradiției, nu este bine să muncești azi, altfel vei aduce seceta și dăunătorii în livezi, dar și ghinionul asupra casei. De asemenea, este foarte important să nu speli și să nu albești rufe în această zi.

Nici munca la câmp nu este permisă, ca să nu crească iarba în locurile în care nu trebuie. Se spune că nu este bine să pleci la drum, altfel riști să te rătăcești.

Nu ai voie să muncești deloc în Joia din Săptămâna Luminată, altfel vei avea parte de sărăcie. E bine să nu faci nimic, ca să poți ține departe tunetele, trăsnetele, grindina și vijeliile.

Joia din Săptămâna Luminată este o zi specială pentru rromii din România, pentru că aceștia sărbătoresc „Paștile țigănești”, o tradiție veche de șapte decenii. Această zi reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.

Tradiția spune că în această zi se „fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți. Și obiceiul farmecelor legat de cununii s-a păstrat pentru ziua de Joi din Săptămâna Luminată. Este și o zi în care se încearcă rezolvarea conflictelor din familie.

În prima vineri de după Paște, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Aceștia merg la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută sub numele de Aghiasma Mică. Sfintele Paști și Săptămâna Luminată ne creează o atmosferă asemănătoare cu cea din Rai. De aceea zicem că această săptămână este una de lumină, care ne aduce aminte de Rai și de bucuriile lui, potrivit doxologia.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button