SOCIAL

Ce se va întâmpla cu Complexul Energetic Oltenia în următorii 8 ani?

Last Updated on iunie 5, 2022 by Romeo Crismaru

Președintele Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, Alexandru Marcoci, a declarat, pentru Informația de Severin și RTS, că „încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă propusă să se realizeze până la data de 31 decembrie 2030, nu este un scenariu îngrijorător”. Planul presupune construirea a opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 735 MW, două centrale electrice pe gaz natural la Turceni și Ișalnița de 1325 MW și o microhidrocentrală la Turceni de 10 MW.

Trustul de presă Informația de Severin – RTS a solicitat un punct de vedere din partea Complexului Energetic Oltenia, după recentele îngrijorări apărute în spațiul public, cu privire la restructurarea celui mai mare complex energetic românesc și încetarea producerii de energie electrică pe bază de cărbune ca urmare a planului european de decarbonificare. Un răspuns ferm vine chiar din partea președintelui Consiliului de Supraveghere al CE OLTENIA, Alexandru Marcoci.

„Este adevărat că prin proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice, se stabilește ca încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă să se realizeze până la data de 31 decembrie 2030, dar acesta nu este un scenariu îngrijorător pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia. Complexul Energetic Oltenia a înțeles că trebuie să-și adapteze strategia de dezvoltare la noile tendințe și cerințe, prin înlocuirea capacităților existente cu unele mai puțin poluante (cum sunt cele cu funcționare pe gaze naturale) și prin dezvoltarea de capacități pe bază de surse regenerabile de energie”, a declarat Marcoci, pentru Informația de Severin.

ENERGIE VERDE: Opt parcuri fotovoltaice, două centrale electrice pe gaz și o microhidrocentrală

Planul de decarbonare care urmează să fie finanțat și implementat în perioada 2021-2026, presupune diversificarea mixului energetic prin introducerea de energie regenerabilă și cu gaze în portofoliul companiei.

„Vor fi construite opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 735 MW, două centrale electrice pe gaz natural la Turceni și Ișalnița de 1325 MW și o microhidrocentrală la Turceni de 10 MW. În prezent negociem cu investitorii selectați în vederea înființării societăților cu capital mixt de tip SPV pentru implementarea proiectelor fotovoltaice și CCGT cuprinse în Planul de restructurare al Societății Complexul Energetic Oltenia S.A., cu precizarea că am parcurs multe etape până am ajuns aici. Este dificil dar ne-am asumat niște termene pe care trebuie să le respectăm”, mai spune președintele Consiliului de Supraveghere al CE OLTENIA.

Impactul social estimat

Din punct de vedere al impactului social, la 16 iunie 2021, Parlamentul României a adoptat Proiectul de lege PLX 75/2021 privind sistemul unitar de pensii publice, care ar putea influența evoluția numărului de angajați ai Companiei, astfel cum este prevazut în Planul de Restructurare. Conform proiectului de lege, vârsta de pensionare a lucrătorilor din producția, întreținerea și activitățile asimilate din unitățile de producere a energiei electrice din centralele pe cărbune, inclusiv unitățile de exploatare a carbunelui, care au lucrat cel puțin 25 de ani în aceste activități, este redus la 52 de ani.

„Am estimat de la început că un număr semnificativ din  angajații companiei ar intra în această categorie chiar din 2021. Chiar și în acest sens, implementarea planului este imperios necesară,  deoarece producția de energie din surse regenerabile se poate realiza cu un număr mai mic de personal”, explică Marcoci.

Capacitățile existente se închid etapizat

Potrivit explicațiilor oferite de președintele CA al CE Oltenia, „Înlocuirea capacităților existente cu unele noi se va face etapizat și în conformitate cu cerințele de mediu și plafoanele de emisii stabilite prin politicile existente, precum și cu măsurile și programele de reconversie a zonelor carbonifere în tranziția către o economie fără emisii nete de gaze cu efect de seră, astfel încât tranziția să fie justă și cu costuri sociale minime”.

În concluzie, începând cu anul 2026, COMPANIA ÎȘI VA ASIGURA VIABILITATEA ECONOMICĂ PE TERMEN LUNG cu o remunerare adecvată a capitalurilor folosite, în linie cu industria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button