EVENIMENT

Cea de-a 60-a ediție a tradiționalei sărbători a Peșterii Topolnița

Last Updated on august 21, 2023 by Romeo Crismaru

Duminică 20 august 2023 a avut loc în comuna Cireșu ce de a 60 – a ediție a sărbătorii peșterei Topolnița! De mai bine de 60 de ani, locuitorii comunei Cireșu, in prima duminică de după ziua sfintei Marii, se strâng în poiana din apropierea peșterii unde pe parcursul unei zile aceștia sărbătoresc existența peșterii.

Daca în trecut, Peștera era folosit ca loc de adăpost și de refugiu din  calea cotropitorilor sau a calamităților naturale, astăzi peștera este un veritabil potențial turistic, aceasta putând fi vizitată cu barca sau caiacul.

De a lungul timpului, sursa de venit a cireșenilor a fost agricultura dar și fabricarea țuicii de cireașă, de unde și numele comunei, o licoare foarte căutată de către băutorii de țuică tradițională, unul dintre motivele sărbători de azi.

Pe scena amplasată în poiană, după parada portului popular, urca și încântă publicul venit în număr mare, tinerii artiști din zonă precum și renumiții artiști ai ansamblului folcloric Danubius!

De remarcat faptul că de câțiva ani, producătorii de țuică din pe scenă unde își prezintă produsul, iar cele mai bune țuici sunt premiate de către organizatori, cu diplome și premii in bani.

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a participat la eveniment alături de prefectul Alin Isuf, parlamentarii Liviu Mazilu și Alin Chirilă, secretarul de stat, Bogdan Simcea, vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ionică Negru, colegi consilieri județeni și mai mulți primari din județul Mehedinți.

„Îi privesc de fiecare dată cu încântare pe cei mici pentru că ei sunt viitorul județului și de ei depinde transmiterea frumoaselor obiceiuri pe care le avem! Îi felicit pe părinți, dascăli, pentru munca depusă pentru a trezi în sufletele copiilor iubirea pentru simbolurile cu care ne identificăm!”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button