CENTENAR, CU LANSĂRI DE CARTE
Last Updated on noiembrie 20, 2024 by Romeo Crismaru
A demarat șirul de evenimente culturale dedicate centenarului Palatului Culturii TEODOR COSTESCU. Primul eveniment a fost unul de suflet, cu lansări de carte și cu participarea scriiutorilor români din Valea Timocului.
Începând cu data de 20 Noiembrie 2024, s-a dat startul unui lung șir de eveimente culturale dedicate Centenarului Palatului Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin. Primul eveniment a constat în vizionarea unui film documentar de scurt metraj despre inaugurarea, în anul 1924, a monumentalei clădiri a Palatului Culturii și despre moștenirea culturală a lui Teodor Costescu. Și pentru că această citadel a culturii a fost dedicată tuturor românilor din Valahia Mică și Unirii tuturor Românilor, primi oaspeți la Centenar au fost românii din Serbia, scriitori și poeți, dar și oameni de cultură. Unul dintre ei este poetul Mihailo Vasilievici, din Kladovo, membrul al Uniunii Scriitorilor, care și-a lansat volulmul de poezii „A mai trecut o pasăre”.
Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, a deschis lucrările evenimentului și a transmis tuturor celor prezenți îndemnul de a crea opera culturale pentru a păstra moștenirea culturală a acestei zone și totodată și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la promovarea culturii și a spiritualității românești. Un scurt istoric al motenirii culturale lăsate posterității de Teodor Costescu a fact și managerul Palatului Culturii, cea care a amintit de eforturile prin care s-a construit acest edificiu monumental, care împlinește un secol de existență.
Construit în 1912 la inițiativa lui Theodor Costescu, edificiul se impune prin monumentalitate și eleganță, prin dispunerea detaliilor care brodează clădirea în stil neoclasic. În 1924, Palatul Culturii „Theodor Costescu” intră în circuitul public cu o bibliotecă, un cinematograf, un restaurant, o sală de spectacole un salon de festivități, un muzeu și o grădină de vară.