ACTUALITATE

Cine nu poate vota la alegerile locale din 9 iunie

Last Updated on aprilie 17, 2024 by Romeo Crismaru

Biroul Electoral Central a adoptat recent o hotărâre care clarifică posibilitatea de votare a românilor cu domiciliul în străinătate la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an.

Biroul Electoral Central a adoptat o hotărâre care prevede că alegătorii cu domiciliul în străinătate nu-şi pot exercita dreptul de vot la alegerile locale, dacă şi-au stabilit reşedinţa în ţară începând cu data de 11 aprilie 2024. Românii din diaspora își vor putea exercita dreptul de vot doar dacă și-au stabilit reşedinţa în ţară anterior datei de 11 aprilie 2024 şi nu sunt înscriși în lista electorală permanentă. Hotărârea luată prevede mai multe aspecte importante.

La alegerile locale, alegătorul cu domiciliul în ţară, care şi-a stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială din ţară anterior datei de 11 aprilie şi nu este înscris în lista electorală permanentă şi care se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, îşi va putea exercita dreptul de vot la respectiva secţie de votare. În acest caz, urmează să fie înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul, care îşi exercită dreptul de vot în acest caz, este radiat din lista electorală permanentă existentă la secţia de votare din ţară în a cărei rază domiciliază, la solicitarea preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, transmisă prin Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. La alegerile locale din 2024, alegătorul cu domiciliul în ţară care şi-a stabilit reşedinţa în ţară începând cu data de 11 aprilie 2024 îşi va putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi are domiciliul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button