ACTUALITATE

Cometa verde se apropie de Pământ pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani

Last Updated on februarie 1, 2023 by Erceanu Ileana

Astăzi 1 februarie, cometa verde care trece pe lângă pământ odată la 50.000 de ani, va putea fi văzută cu ochiul liber, în cazul în care condiţiile meteo sunt favorabile.

 Coama cometei, de aproximativ 50.000 de kilometri, străluceşte în nuanţă verde, iar specialiştii spun că este datorită unui gaz rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare. Astăzi, corpul ceresc se află la 42 de milioane de kilometri depărtare de Pământ, adică o treime din distanţa între Terra şi Soare.

Astronomii cred că această cometă este prima care poate fi văzută cu ochiul liber, de la cometa Neowise care a putut fi observată în luna iulie a anului 2020. Însă în timp ce cometa Neowise a lăsat o dâră lungă, nebuloasă pe cer, este foarte probabil ca acum această cometă să apară ca o dâră gri pe cerul nopţii. Cometa verde, numită C/2022 E3 (ZTF)  va mai fi vizibilă peste 50.000 de ani.

Există posibilitatea să rămână vizibilă până în a doua săptămână a lunii februarie, însă astonomii au prognozat că până în aprilie va fi mai aproape de Soare şi lumina ei va fi semnificativ mai slabă, deci va fi foarte greu să fie reperată chiar şi cu telescopul.

Este foarte greu de anticipat chiar şi cea mai luminoasă cometă, însă astronomii au urmărit traseul cometei C/2022 E3 (ZTF) încă de când aceasta a fost descoperită în luna martie a anului 2022, şi previziunea prezentă este că ar putea atinge magnitudinea +6 – limita a ceea ce poate fi observat cu ochiul liber – sau chiar puţin mai luminoasă când va fi cel mai aproape de Pământ, la 1 februarie”, a declarat, pentru Newsweek, Tania de Sales Marques, astronom la Observatorul Regal din Greenwich în Marea Britanie.

Având în vedere că această cometă nu se va mai reîntoarce decât peste alţi 50.000 de ani, aceasta ar putea fi o şansă unică în viaţă de a o observa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button