SOCIAL

Copiii României sunt într-o situație dramatică. Suntem la periferia Europei!

Last Updated on ianuarie 17, 2024 by Romeo Crismaru

Organizația SALVAȚI COPIII ROMÂNIA a publicat recent o radiografie înfiorătoare privind situația copilului în România, în 10 puncte esențiale: Neparticipare școlară ridicată, acces discriminatoriu la servicii echitabile de sănătate, precaritate a bunăstării emoționale, abuz sexual, decalaj semnificativ urban/rural. Salvați Copiii România cere Guvernului un plan de măsuri imediate.

Mulți copii români au probleme frecvente legate de somn (cu o incidență care ajunge la peste 41% în cazul fetelor de 15 ani), se simt frecvent nervoși (cu o incidență de până la 57% tot în cazul fetelor de 15 ani), se simt singuri frecvent sau în permanență (32% din fetele de 15 ani);

Procentul neparticipării școlare crește odată cu vârsta, atingând 13,25% în cazul copiilor de 14 ani, 17,26 % în cazul celor de 15 ani și 19,01% în cazul celor de 16 ani;

Anual, peste 7.000 de copii se nasc din mame minore. Deși neajunse încă la vârsta majoratului, aproape 1.200 dintre aceste mame sunt la a doua sau chiar a treia naștere.

Peste jumătate de milion de copii (536.000) au avut recent cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate;

46% dintre copii declară că părinții lor recurg la pedeapsa corporală, un procent mult mai mare decât cel al părinților care admit că folosesc astfel de pedepse.

Peste jumătate dintre copiii români (55,1%) își doresc să plece din țară și să se stabilească peste granițe;

Conform OCDE, România este unul dintre statele în care diferența de performanță generată de statutul socioeconomic al elevilor atinge cel mai înalt nivel.

Dintre sesizările cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore, mai puțin de 20% sunt finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor.

Acestea sunt date înfiorătoare publicate într-un raport întocmit de Organizația SALVAȚI COPIII ROMÂNIA, care a mai concluzionat că unu din cinci copii români nu ajunge să finalizeze școala la timp, România fiind statul membru al UE cu cel mai scăzut nivel de participare în educație la vârsta finalizării învățământului obligatoriu (81%);

SALVAȚI COPIII solicit Guvernului României să acționeze de urgență pentru îmbunătățirea situației, avertizând că suntem la periferia Europei prin modul inuman în care ne tratăm copiii.

Vă prezentăm mai jos înregul raport cu recomandările organizației:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button