Uncategorized

Cum îți repari mașina dacă a fost avariată de grindină

Last Updated on iunie 19, 2024 by Erceanu Ileana

Vremea severă de săptămâna trecută le-a creat probleme serioase unor șoferi.

Furtunile de săptămâna trecută au afectat foarte multe mașini. De la geamuri sparte caroserii îndoite, oglinzi sparte până la uși turtite.

Peste unele vehicule au căzut copaci, acoperișuri întregi sau tabla de pe acoperișurile acestora sau de pe  case, dar sunt și mașini a căror caroserie sau ale căror geamuri au fost afectate de grindină.

În multe zone pe lângă vijelii, a căzut și grindină. Iar pagubele produse vehiculelor sunt considerabile. Conform specialiștilor, impactul poate fi devastator pentru caroserie și geamuri, inclusiv pentru lac și vopsea. Iar în cazuri extreme, gheața poate provoca chiar și fisuri în tabla mașinii.

Mulți șoferi dintre cei afectați de grindină se întreabă cum pot acoperi daunele produse mașinilor prin asigurările auto.

Dacă deții o poliță CASCO, care include protecție împotriva fenomenelor meteorologice, poți solicita despăgubiri direct de la asigurătorul tău pentru reparații. Aceasta elimină necesitatea de a obține o autorizație de reparație de la poliție. Întreaga reparație va fi acoperită de CASCO.

„În schimb, proprietarii de mașini care nu dețin CASCO și doar o asigurare RCA vor trebui să urmeze proceduri mai riguroase. În cazul acestora este necesară obținerea autorizației de reparație de la poliție înainte de a putea duce mașina în service”, conform Promotor.ro.

Mai mult, nici Fondul de Protecție a Victimelor Străzii nu oferă despăgubiri pentru astfel de cazuri. Din acest Fond puteți primi bani doar dacă mașina dumneavoastră este lovită de un alt autovehicul care nu are o poliță RCA. Pentru a vă repara însă mașina, puteți da în judecată primăria sau administratorul străzii, dacă automobilul a fost distrus de un copac. Dacă autoturismul este avariat de o țiglă sau o tablă căzute de pe o clădire, atunci îl puteți chema în judecată pe proprietarului imobilului respectiv. Atenție însă, procesul poate dura chiar și trei ani.
Conform Codului Rutier, șoferii sunt obligați să se prezinte la poliție în termen de 24 de ore de la descoperirea daunelor pentru a declara incidentul și pentru a obține autorizația de reparație. Ulterior, proprietarii mașinilor avariate au la dispoziție maximum o lună pentru a efectua reparațiile necesare. Asigurarea RCA acoperă doar daunele provocate în urma unui accident de circulație, nu și pe cele cauzate de fenomene naturale, precum grindina sau furtunile. În cazul polițelor cu decontare directă, despăgubirea este posibilă doar dacă se stabilește că vinovat de producerea accidentului este alt șofer asigurat. Așa că reparația se va face din propriul buzunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button