Economic

Cum putem economisi energie pentru a ne încadra în plafonul lunar stabilit de Guvern

Last Updated on septembrie 6, 2022 by Erceanu Ileana

Guvernul a redus cu 15% plafonul de consum lunar ce compensează facturile, de la 300 kWh la 255 kWh, adică 45 kWh mai puțin, cantitate ce echivalează cu procentul recomandat de către CE.

Pentru a beneficia de un preț al energiei electrice plafonat la nivelul de 0,68 lei kW/h, românii nu trebuie să depășească un consum lunar de 100 kW/h, cei care se vor încadra în consumul lunar de 255 kW/h vor plăti  0,80 lei Kw/h. Consumatorii care nu reușesc să se încadreze în aceste limite vor fi nevoiți să plătească energia electrică la prețul pieței, care va fi cel puțin dublu față de nivelul prezent, după cum au estimat specialiștii Asociației, Energia Inteligentă.

Prin această ordonanță românii sunt îndemnați să facă economii la fel ca alte țări din Uniunea Europeană.

O serie de recomandări au fost făcute în cadrul UE și de  cei din ANRE. De exemplu, cei 45 de kW/h echivalează cu energia consumată de o mașină de spălat rufe în 20 de ore de funcționare, energie care poate fi economisită dacă în locul unui program de spălare îndelungat este folosit unul scurt, la o temperatură de numai 30 de grade celsius. Economie poate fi făcută și dacă rufele sunt spălate săptămânal, utilizând întreaga capacitate de rufe a mașinii de spălat, în locul folosirii zilnice sau o dată la două zile a acesteia.

Economii se pot face și în baie, pentru cei care folosesc boilerul sau centrale electrice, dacă dușul zilnic este scurtat cu doar 3 minute se poate economisi până la 115 RON pentru fiecare persoană, pe an. Economii pot fi făcute și la  ventilatorul din baie, aparatele electronice sau electrocasnice, folosirea becurilor economice etc. Cei care nu se pot încadra în noul plafon vor plăti dublu pe facturi la energie

Câteva sute de mii de consumatori casnici care plăteau până pe 3 august 2022, un preț de 1 leu kW/h, vor plăti de la 1 septembrie 2022, cel puțin dublu pentru același kW/h, potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă. „Cert este că furnizorii de energie electrică au crescut deja ofertele de preț la energie electrică, așa cum anticipam aceștia transferând costurile generate de Noua Ordonanță către consumatori. Dacă pe data de 31 august 2022 cea mai mica ofertă din comparatorul ANRE, pentru energie electrică vândută consumatorilor casnici, era de 1,58 lei kW/h pe data de 3 septembrie 2022 cea mai mică ofertă era de 1,79 lei kW/h (o creștere de 12,5%), iar furnizorul care oferea 1,58 lei kW/h în 31 august 2022, oferă astăzi 2,93 lei kW/h (o creștere de 85%)”, notează AEI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button