ACTUALITATE

CUTREMURUL ȘI ASIGURAREA LOCUINȚEI

Cutremurul devastator din Turcia scoate la iveală o realitatea dureroasă și pentru România. Asigurarea locuinței este obligatorie, dar câți au așa ceva? Dacă suntem norocoși și scăpăm cu viață, ce facem după?

Puțini știu, dar România și Turcia sunt singurele țări din Europa care au un sistem de asigurări obligatorii de calamitate bazat pe existența unui Pool de Asigurare. Cutremurul devastator din Turcia ne amintește cât de vulnerabili suntem, chiar și atunci când ne numărăm printre cei norocoși care scapă cu viață și nevătămați.

Peste 10.000 de victime într-un scenariu optimist, peste 20.000 într-o proiecție moderată și între 50.000 și 100.000, în cel mai prost scenariu posibil. Așa arată dezastrul provocat de cutremurele repetate din Turcia, rezumat în cifrele seci ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Institutului american de geofizică. Dincolo de aceste aspecte tragice, există încă o parte foarte serioasă. Este vorba despre felul în care decurge viața celor mai mulți, adică cei care au supraviețuit nevătămați, dar și-au pierdut locuințele ori au suferit pagube majore. Pentru aceștia din urmă există o soluție care, în România, presupune costuri suportabile.

Dacă în Turcia, una din două clădiri este asigurată la calamitate ca rezultat al introducerii obligativității, în România abia dacă se asigură două din zece locuințe. România are, de altfel, cel mai mic grad de asigurare din Europa. Sub 2 de euro pe lună pentru asigurare obligatorie de calamitate și maximum 10-15 euro pentru asigurarea completă, vă garantează toată valoarea locuinței și bunurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button