ACTUALITATE

Data limită pentru depunerea Declarației 700 la ANAF

Last Updated on aprilie 12, 2024 by Erceanu Ileana

Termenul limită pentru depunerea Declarației 700 privind ieșirea din sistemul de impozitare al microîntreprinderilor este luni – 15 aprilie 2024, lucru anunțat recent și de ANAF într-o informare pe site-ul propriu.

„Pentru analiza stabilirii plafonului de 500.000 euro în cazul „întreprinderilor legate” având în vedere modificările propuse privind „întreprinderile legate” din proiectul de Ordonanță de Urgență privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aflat pe site-ul Ministerului Finanțelor din 13 martie 2024, urmează ca Ministerul Finanțelor să propună prorogarea termenului prevăzut la art. 55 alin. (2) și la alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru comunicarea către organele fiscale a mențiunilor privind aplicarea/ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, de la data de 31 martie 2024 la data de 15 aprilie 2024, inclusiv”, spune ANAF.

Acea ordonanță a fost adoptată ulterior de Guvern, devenind OUG 31/2024 care a clarificat problema întreprinderilor legate, eliminând referirea la Legea 346/2004 și venind astfel cu noi definiții.

Potrivit consultantul fiscal, Adrian Bența, în legislația fiscală aplicabilă impozitării veniturilor obținute de microîntreprinderi legiuitorul a păstrat plafonul veniturilor impozabile ale unei microîntreprinderi la nivelul de 500.000 euro.

O persoană are dreptul să dețină o singură microîntreprindere, deținere directă sau indirectă, dar când se determină plafonul de 500.000 euro trebuie să se țină cont că în acest plafon se cuprind și veniturile unor societăți „legate”.

Din analiza textului normativ reținem că la determinarea plafonului de 500.000 euro se iau în considerare pe lângă veniturile societății și veniturile din activități independente ale participanților la societate, persoane fizice, ce desfășoară o meserie autorizată sau o profesie liberă.

Aceste venituri reprezintă venitul brut realizat din exercitarea activității independente (încasările pentru acele persoane ce realizează venituri din activități independente și conduc contabilitatea în partidă simplă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button