ACTUALITATE

Despăgubiri de 30.000 de lei pentru o profesoară ironizată de elevi pe Facebook

Last Updated on ianuarie 12, 2023 by Erceanu Ileana

O profesoară din Cluj-Napoca a primit despăgubiri în valoare de 30.000 lei după ce doi foști elevi au ironizat-o pe Facebook și WhatsApp. Părinții acestora ar putea plăti această sumă, dacă decizia judeătorilor care i-au dat dreptate cadrului didactic va rămâne definitivă.

Copiii, în clasa a VII-a la vremea faptelor, au publicat pe un cont fals de Facebook, dar şi pe grupul de WhatsApp al clasei imagini ce ilustrau o maimuţă, menite să denigreze imaginea profesoarei. După cinci ani, judecătorii clujeni i-au dat dreptate profesoarei, motivând că onoarea şi reputaţia dascălului au avut de suferit, iar părinţii celor doi elevi sunt acum buni de plată.

Unul dintre elevi ar fi continuat ironizarea profesoarei, iar ulterior a prelucrat o nouă fotografie denigratoare şi insultătoare la adresa femeii. În martie 2019, un al doilea elev ar fi creat pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, folosind ca poză de profil, respectiv fotografie de copertă, cele două imagini editate de colegul său.

Profesoara a deschis un proces, solicitând daune morale de 50.000 de lei și cheltuieli de judecată pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei. Părinţii celor doi elevi au încercat să explice că acţiunile profesoarei sunt nefondate. Mama unuia dintre ei a recunoscut că fiul său a creat acel cont fals de Facebook, pe care la sters următoarea zi. Pentru fapta sa copilul s-a ales cu scăderea notei la purtare obținând nota 5. După acest incident, copilul de 14 ani la acea vreme ar fi fost nevoit să meargă la psiholog, spune mama acestuia. Mama celuilalt elev a spus că totul ar fi fost doar „o glumă copilărească”, mai ales că poza cu maimuța ar fi ilustrat porecla atribuită profesoarei în şcoală.

Judecătorii clujeni au decis că faptele celor doi elevi „au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei”, aşa că părinţii lor ar putea plăti 30.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, respectiv publicarea, pe cheltuială proprie, a hotărârii instanţei într-un cotidian local de largă audienţă. Decizia nu este definitivă.

Sursa : clujust.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button