ACTUALITATE

Despăgubiri pentru proprietarii de pădure din ariile protejate

Last Updated on martie 5, 2024 by Erceanu Ileana

Compensații de 191 de milioane de lei pentru aproximativ 1 300 de beneficiari în 2024!

Guvernul a adoptat o hotărâre privind acordarea de compensații pentru contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, din cauza funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice care determină restricţii în recoltarea de masă lemnoasă.

„Este vorba de proprietarii privați de pădure din ariile naturale protejate sau din alte zone cu astfel de protecție. Am aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de aproape un miliard de lei, pentru perioada 2024-2027, și vom compensa proprietarii care nu au dreptul sau au anumite interdicții în a-și exploata propria pădure. Vom plăti 745 de lei pentru fiecare hectar și pentru fiecare an. În cazul protecției T1 și, pentru protecția T2, care e mai puțin strictă, vom plăti 365 de lei în fiecare an, pentru fiecare hectar de pădure. Bugetul pentru acest an este de aproximativ 191 de milioane de lei și numărul de beneficiari ce vor fi plătiți ca urmare a acestor compensații este de aproximativ 1.300”, a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Schema se aplică în perioada 2024 – 2027 proprietarilor, persoane fizice și juridice, precum și formelor asociative ale acestora, unităților administrativ-teritoriale pentru fondul forestier, proprietate publică și privată, care au în proprietate păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricţii de mediu aplicabile activităţilor forestiere. Sprijinul financiar se acordă ca valoare fixă, reprezentând costurile standard calculate în baza pierderilor de venit generate de restricţii de mediu aplicabile activităţilor forestiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button