ACTUALITATE

Discrepanțe majore între elevii de la orașe și cei de la sate

Last Updated on aprilie 3, 2023 by Erceanu Ileana

Rezultatele examenelor naționale arată că prăpastia dintre elevii din mediul rural și cei din urban este una mare. Lipsa banilor pentru pregătiri suplimentare, dar și dezinteresul față de școală pot fi cauze ale acestor rezultate slabe obținute de elevii din mediul rural.

De unde diferențele majore de educație între elevii de la sate și cei din mediul urban? Profesorul Aurel Dascălu vine cu explicația. Dascălu predă la două școli din mediul rural. În una dintre școli predă Limba Română, iar în cea de-a doua, Matematica.

,,Noi cunoaștem nivelul elevilor. Din nouă elevi, patru sunt note peste 5 (n. red. – la Limba română), restul sub 5, ceva de așteptat, în sensul că vorbim de elevi care nu știu să scrie și să citească bine”, spune profesorul Dascălu, pentru Adevărul.

Diferențele mari de cunoștințe între elevii din mediul urban și cel rural pot avea drept cauză faptul că cei din urmă nu au acces la pregătire în privat, așa cum se întâmplă în cazul copiilor din urban încă de la vârste foarte mici. La oraș, elevii fie rămân după școală în sistem after-school, fie beneficiază de meditații în particular. La sate, situația este gravă în multe cazuri. Mulți ajung în clasa a V-a deși citesc greu, unii de-abia reușesc să-și scrie numele, tot cu greutate fac adunări și scăderi sau înmulțiri și împărțiri simple.

Datele prezentate reflectă un interes din ce în ce mai scăzut al elevilor de la ţară pentru educaţie, dat fiind faptul că tot mai mulţi aleg calea abandonului. Statistice relevă un grad de promovabilitate mai scăzut la sate, decât în mediul urban. Peste 93% dintre elevii de la oraşe din ciclul primar şi gimnazial au promovat în primul semestru, în timp ce, în mediul rural, au promovat, 87,31%, din aceeaşi categorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button