ACTUALITATE

Doi foști directori și un fost șef Serviciu de la RAAN au fost trimiși în judecată de procurorii DNA 

Last Updated on mai 24, 2022 by Toma Mihai

Doi foști directori și un fost șef Serviciu de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Alături de ei, în fața instanței, vor ajunge și reprezentanții unei firme. Acuzațiile aduse sunt de abuz în serviciu, iar prejudiciul este de peste 67 milioane lei.

Procurorii DNA au anunțat, marți, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților Gheorghe Dulcea, la data faptei îndeplinind succesiv funcțiile de director economic (01.01.2008 – 17.05.2012) și ulterior director general (18.05.2012 – 28.03.2013) în cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (R.A.A.N); Gheorghe – Silviu Constantin, la data faptei director economic adjunct/șef serviciu financiar contabilitate în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo; Mihai Trăilescu, la data faptei șef Serviciul investiții în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

„În perioada februarie – iulie 2012, inculpații Dulcea Gheorghe și Constantin Gheorghe-Silviu, în calitățile lor de directori, ar fi aprobat ca Regia Autonomă pentru Activități Nucleare să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către societatea reprezentată de ceilalți doi inculpați. S-a reținut că plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum și penalități, dobânzi și taxă de scont nejustificate ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispozițiilor legislației primare, iar la o parte din plățile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit și Trăilescu Mihai, șef Serviciul investiții, care ar mai fi semnat și alte documente ce ar fi generat plăți nelegale suplimentare de 11 598,580 lei. Prejudiciul reținut în dauna Regiei Autonome pentru Activități Nucleare ca urmare a activităților desfășurate de inculpați este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaților. Plățile presupus nelegale s-au efectuat în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12.05.2009, între Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – ROMAG-TERMO și o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a instalației de evacuare a deșeurilor (zgură și cenușă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, județul Mehedinți. Această termocentrală, asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator și agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Modernizarea instalației de tratare a deșeurilor rezultate din arderea cărbune urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică și de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deșeurilor. În condițiile derulării contractului mai sus menționat, din probele administrate a reieșit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare ar fi ajuns în situația de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpați din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalități nejustificate. Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvență și, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare. În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor tuturor inculpaților.”, conform DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză față de inculpați. Persoanele în cauză beneficiază de principiul prezumției de nevinovăție. (Sursa: DNA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button