ACTUALITATE

Echinocțiul de Primăvară – ziua egală cu noaptea

Last Updated on martie 20, 2024 by Erceanu Ileana

Echinocțiul de primăvară, care are loc în emisfera nordică pe 20 martie, reprezintă momentul oficial al începutului primăverii astronomice.

Echinoxul de primăvară are loc în data de 20 martie 2024, durata zilei față de cea a nopții va fi în continuă creștere, iar cea a nopții față de cea a zilei în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară. Acesta este momentul în care durata zilei atinge maximul, iar noaptea este cea mai scurtă.

După „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii, deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice. El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.

Echinocțiul (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button