POLITIC

Eugen Tomac face o radiografie a dosarului Schengen

Last Updated on decembrie 20, 2022 by Erceanu Ileana

Europarlamentarul Eugen Tomac: „Nu Austria este problema în cazul Schengen, ci lipsa garanțiilor ferme de la marii jucători, Germania și Franța. Este un eșec de proporții și nimeni nu-și asumă”

România nu și-a actualizat înțelegerile avute în ecuația aderării și nici nu și-a impus ferm punctul de vedere în ceea ce privește intrarea în spațiul Schengen, așteptată timp de 11 ani. În plus, niciunul dintre oficialii români nu și-a asumat, până în prezent, eșecul acestui obiectiv, susține Eugen Tomac, europarlamentar și președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), într-un interviu la Gândul

Europarlamentarul face o radiografie a dosarului Schengen, punctând că marea lecție a neaderării este că „România nu mai poate merge doar pe angajamente verbale”, ci are nevoie de cât mai multe garanții pentru a-și atinge acest obiectiv.

Eugen Tomac susține că România trebuie să treacă „granița” discuțiilor politicoase și să-și susțină ferm și asumat poziția pentru a reuși să-și îndeplinească visul aderării.

După 11 ani de așteptări, România, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale Uniunii Europene. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Europarlamentarul Eugen Tomac crede că s-a ajuns aici pe de-o parte pentru că s-a crezut că înțelegerile vechi cu unele state pe subiectul Schengen vor fi menținute și astfel informațiile nu au fost actualizate la timp, iar pe de altă parte, pentru că am acceptat separarea de Croația în decizia extinderii spațiului de liberă circulație.

“O altă nemulțumire este că unii lideri europeni se folosesc de un discurs extrem de demagogic și de periculos, utilizând jumătăți de măsură, atunci când este vorba despre realități prin care trece Europa. Cred că aici s-au greșit câțiva pași. Primul pas este că acest subiect a fost tratat așa, de la sine înțeles, că toată lumea cu care am avut înțelegere acum zece ani, cinci ani își va menține înțelegerile. Nu le-am actualizat cum trebuie. Și doi, am lăsat, fără să ne impunem ferm punctul de vedere ca discuțiile, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen, o nouă extindere să se producă separat de Croația. Consiliul European era un bun prilej pentru a clarifica această chestiune. Dar, iată, din nou, nu am avut suportul necesar pentru a introduce acest subiect pe ordinea suplimentară. Au fost doar niște discuții politicoase”, a spus Eugen Tomac, la Gându.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button