Europa se pregătește pentru cea mai rece iarnă!
Preţurile energiei vor creşte pe măsură ce se consumă din rezervele de gaze. Prețurile la gaze vor exploda în 2025.
Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) atrage atenția că oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina va conduce la o majorare a prețurilor în 2025. După sabotarea conductelor Nord Stream, cele mai multe dintre statele UE au devenit dependente de GNL (gazele naturale lichefiate), care s-au dovedit insuficiente în primul rând din cauza infrastructurii deficitare. În plus, tarifele de transport au crescut excesiv, fiecare țară a Uniunii încercând să obțină cât mai mulți bani din transportul gazelor.
Totodată, susține ACER, dacă retragerile de gaze din această iarnă depășesc semnificativ anii precedenți, UE s-ar putea confrunta cu o concurență sporită pe piețele GNL pentru 2025, care va duce la creșterea prețurilor cu ridicata a gazelor. Mai multe proiecte de producție de GNL sunt în construcție, însă noi volume majore de GNL sunt așteptate abia din 2026, potrivit ACER.
Europa se pregătește pentru cea mai rece iarnă din ultimii ani, estimându-se că prețurile energiei vor crește pe măsură ce se consumă din rezervele de gaze.
Datele furnizate de Centrul European de Prognoza Meteo pe Termen Mediu, şi analizate de Bloomberg, arată că începând de acum şi până în luna martie, temperaturile ar urma să rămână în mare parte sub nivelurile înregistrate în ultimii doi ani. Acest fapt este posibil să ducă cererea de încălzire la cel mai ridicat nivel de la debutul războiului din Ucraina, potrivit firmei de prognoze Maxar Technologies Inc.
O iarnă friguroasă ar pune şi mai multă presiune pe preţurile, şi aşa ridicate, la gaze naturale şi electricitate. În plus, asta ar putea coincide cu oprirea livrărilor de gaze via Ucraina de la 1 ianuarie 2025, când în mod normal temperaturile scad până la cele mai mici valori. Vremea geroasă şi lipsa vântului au provocat deja o scoatere, mai rapidă decât de obicei, a gazelor din depozite în această lună, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la situaţia de la finalul iernii şi sezonul de reumplere a depozitelor din vara anului următor.
„Orice perioadă prelungită de vreme friguroasă ar putea veni de pe urma unui aşa-numit eveniment de încălzire stratosferică bruscă (SSW), care conduce la un vortex polar slab. Vortexul polar este dinamica ce menţine aerul polar în regiunea celor doi poli ai Pământului. În prezent, monitorizăm evoluţiile din noiembrie şi acestea par din ce în ce mai apropiate de cele din iernile în care am avut până la urmă un SSW”, spune Andrew Pedrini, meteorolog la firma de prognoză Atmospheric G2.