ACTUALITATE

Exerciţiu complex de intervenţie în cazul producerii unui accident aviatic în mediul montan

Last Updated on iunie 28, 2023 by Romeo Crismaru

O aeronavă comercială cu 20 de pasageri la bord, în urma unei manevre de aterizare forţată, s-a prăbuşit într-o zonă împădurită, pe raza comunei Cireșu, iar la scurt timp de la impactul cu solul, în cabina piloților s-a inițiat un incendiu. Din fericire este doar un exercițiu, gestionat excepțional de către ISU Mehedinți.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a organizat și desfășurat astăzi un exerciţiu complex privind gestionarea situaţiilor de urgenţă în cazul producerii unui accident de aviație civilă în mediul montan. Conform scenariului exercițiului, o aeronavă comercială cu 20 de pasageri la bord, în urma unei manevre de aterizare forţată s-a prăbuşit într-o zonă împădurită, pe raza comunei Cireșu, iar, la scurt timp de la impactul cu solul, în cabina piloților s-a inițiat un incendiu.

Prin SNUAU 112, dispeceratul ISU Mehedinți a primit un apel de la unul din supraviețuitori, conform căruia în avion se aflau 20 de persoane, dintre care 10 s-au auto-evacuat, reușind, de asemenea, să evacueze și restul pasagerilor, care au suferit diverse traumatisme și arsuri, doi dintre ei fiind în stare foarte gravă.

În prima etapă, conform coordonatelor primite, echipaje operative din cadrul ISU Mehedinți, Salvamont și S.V.S.U Cireșu s-au deplasat în teren, pe raza localității Jupânești, în zona Peșterii Epuran, constatând că incidentul s-a produs într-o zonă montană stâncoasă.

Pentru gestionarea optimă a situației de urgență, la nivelul ISU Mehedinți s-a  activat Planul Roșu de intervenție. Totodată, la ordinul prefectului s-a activat și Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.

Peste 50 de pompieri, cu 11 autospeciale de  intervenţie, au intervenit, atât pentru localizarea și stingerea incendiului, cât și pentru desfășurarea misiunilor de căutare-salvare a victimelor, triajul acestora, acordarea primului ajutor medical și transportarea lor la spital.

În sprijinul ISU Mehedinţi au fost mobilizate forţe din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, specialiști ai Unității de Primiri Urgențe, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo, lucrători ai Geoparcului Platoul Mehedinți, voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cireșu, dar și voluntari ai ISU Mehedinți.

Prin desfășurarea acestui exerciţiu s-a urmărit antrenarea tuturor forţelor angrenate în gestionarea acestui tip de risc, perfecţionarea deprinderilor personalului implicat în misiunile de salvare, verificarea modului de cooperare interinstituțională între structurile de intervenţie, dar și testarea viabilității documentelor operative, în vederea eficientizării timpului de răspuns într-o situație reală.

Prezentă la exercițiu, vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă, a ținut să-i felicite pe cei care au gestionat cu profesionalism situația de urgență simulată. „Am fost impresionată de modul în care profesioniștii din domeniul situațiilor de urgență au gestionat o astfel de situație simulată privind un accident de aviație civilă în mediul montan. Exercițiul nu a fost deloc simplu, la fel cum nici situația pe care echipele de intervenție au imaginat-o nu a fost lipsită de dificultate. Sincere felicitări și celor peste 50 de pompieri, forțelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, precum și voluntarilor Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cireșu și ai ISU Mehedinți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button