ACTUALITATE

Exportul de bușteni din pădurile României ar putea fi interzis!

Last Updated on decembrie 19, 2022 by Erceanu Ileana

Exportul de buşteni din pădurile României ar putea fi complet interzis de anul viitor pentru o perioadă de 10 ani,pentru statele din afara Uniunii Europene inclusiv în state din Uniunea Europeană.

Firmele de profil au găsit metode ingenioase pentru a face profit prin ocolirea actualelor interdicţii legate de exportul buștenilor în ţările extra-comunitare. Actorii de pe piaţă cred că nici extinderea interdicţiilor nu va rezolva problema, pentru că lemnul este tranferat şi nu exportat. Specialiştii din domeniu avertizează asupra unui nou pericol pentru pădurile din ţara noastră.

Acum 2 ani, România interzicea exportul de bușteni și lemn rotund către statele din afara Uniunii Europene pentru o perioadă de 10 ani. Prevederile au fost însă rapid și foarte ușor eludate de către companiile exportatoare.

Acestea au ales să transfere cantități uriașe de bușteni în alt stat membru UE și să efectueze acolo procedurile de export, după cum constata, anul trecut, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Direcția Generală a Vămilor a transmis către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor un memoriu prin care este semnalat faptul că această interdicție prevăzută de lege poate fi ușor eludată de către operatorii economici care intenționează să exporte bușteni și lemn rotund, prin transferul acestui tip de mărfuri în alt stat membru și efectuarea formalităților de export în acel stat. Astfel, un operator economic care intenționează să exporte bușteni din România către un stat terț poate trece nestingherit marfa într-un stat vecin membru al UE, precum Bulgaria, și să efectueze operațiunea de export dintr-un port al acestui stat, de exemplu Varna. Într-o astfel de situație, prin aplicarea acestei legi, nu numai că nu sunt atinse obiectivele propuse de inițiatori (protejarea resurselor de masă lemnoasă ale României), ci sunt aduse dauna statului român, prin diminuarea activității din punctele vamale și neîncasarea unor taxe aferent operațiunilor de export”. (Data: 06.07.2021 – Sursa: Camera Deputaţilor)

Pentru a stopa această stare de lucruri, acum se propune extinderea interdicției de export pentru bușteni și în spațiul UE.

Specialiștii susțin însă că cifra exporturilor este mult mai mare și atrag atenția asupra altui fenomen de pe piață ce s-a triplat ca anvergură și care amenință pădurile din țara noastră.

Ciprian Gălușcă, coordonator pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace România, campaigner pentru păduri și viață sălbatică: „În realitate nu se exportă foarte mult buştean rotund din România, aveam în jur de 200.000 mc. (…) Dacă politicienii vor să vină cu schimbări reale, ar trebui atunci să se concentreze pe problema exportului de biomasă lemnoasă, de peleţi, bricheţi – o piață care a explodat pur şi simplu ca exporturi din România în ultimii ani.”

Interdicția exportului de buștean inclusiv în spațiul intracomunitar s-a discutat în legislativ și acum 2 ani. S-a renunțat la idee după ce s-a invocat faptul că s-ar intra în contradicție cu politicile interne ale Uniunii Europene cu privire la libera circulație a mărfurilor.

Sursa: Știrile TVR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button