EVENIMENT

Festivalul HOLI, din INDIA

Last Updated on martie 8, 2023 by Romeo Crismaru

Unul dintre cele mai strălucitoare festivaluri din calendarul indian, Holi, este sărbătorit în diferite moduri în toată țara. Păstrând vie „bucuria de a trăi, sărbătoarea își prezintă strălucirea festivalului prin toată țara și tradițiile care îi urmează.

Holi este sărbătorită cu fast și bucurie în toată țara și chiar salută cetățenii străini și invită turiștii să se alăture festivităților. În fotografie, un participant internațional aplică culori unui bărbat îmbrăcat în ținute tradiționale Rajasthani din Pushkar, regiunea Rajasthan.

Femei care lovesc în joacă pe bărbați cu o cârpă înmuiată în apă colorată în Beawar, un oraș din Rajasthan este un alt tip de celebrare. În această formă a festivalului desfășurat în această regiune a statului, apare bătaia simulată între cumnate și cumnați.

Holi se numește Dol Jatra în Bengalul de Vest. Cu toate acestea, una dintre versiunile unice ale festivalului din stat poate fi văzută în Santiniketan, unde este cunoscută sub numele de Bosonto Utsob. O tradiție începută de poetul câștigător al premiului Nobel, Rabindranath Tagore în Visva Bharati, o universitate pe care a fondat-o, este caracterizată de ținute tradiționale, evenimente culturale și un joc de culori pudrate numit rong khela.

Holika dahan, sărbătorită cu o noapte înainte de Holi în multe părți ale Indiei, este marcată de arderea unui rug cu un idol al lui Holika, un personaj mitologic indian care a fost binecuvântat cu avantajul de a fi imun la foc. Potrivit legendei, fratele lui Holika, Hiranyakashyap (un rege demon) a vrut ca fiul său Prahlad să i se închine. Dar tânărul era un devotat al zeității Vishnu. Cuprins de furie, Hiranyakashyap a conspirat cu Holika pentru a-l sacrifica pe Prahlad, al cărui devotament însă l-a salvat, în timp ce Holika a plătit prețul cruzimii arzând în foc. Prin urmare, Holika dahan înseamnă și victoria binelui asupra răului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button