Fiscul va ști tot ce cumpărăm online
Ministerul Finanțelor își dorește introducerea unui nou tip de CNP, cel fiscal, care va fi propriu pentru fiecare client.
Ce este CNP-ul fiscal care va fi implementat și în România.
Românii vor avea în scurt timp și un CNP fiscal, în baza căruia Ministerul Finanțelor, prin intermediul Fiscului, va afla tot ce a cumpărat online un român.
La momentul actual, se introduce o factură dintre un comerciant și un client final în sistemul e-Factura și se folosește CNP-ul obișnuit, din buletin.
Prin noul CNP fiscal, Finanțele vor vedea istoricul de cumpărături făcute de către români în mediul online. Aici va putea fi o problemă, potrivit experților fiscali, pentru că, deși clientul nu va fi obligat să introducă această factură, totuși va permite Finanțelor să vadă un set de date personale și de aici ar putea să pornească inclusiv verificări făcute de către FISC.
Pentru a evita aceste verificări românii ar putea să apeleze la cumpărături făcute în străinătate. Acest lucru ar putea lovi puternic magazinele online din România, care ar putea să piardă clienți.
Această idee, că românii ar putea face cumpărături online cu un CNP fiscal, aparține Ministerului de Finanțe pentru a combate evaziunea fiscală. ANAF va vedea ce cumpără o persoană, iar mai apoi va putea să verifice de unde are bani, mai ales dacă achiziția este un scumpă. Sigur că ANAF nu verifică micile și ocazionalele cumpărături, vor fi cu ochii pe achizițiile de mii de euro, adică cu valoare mare, iar dacă nu ai complet formularul 216 prin care spui că ai proprietăți valoroase ești pasibil de plata impozitului de 70% pe veniturile nedeclarate.
ANAF nu va începe verificările imediat, adică în următorul an după ce au fost achiziționate produsele. Inspecțiile se fac de obicei după ce se adună mai multe date, adică după 3-4 ani. Pentru acele valori se vor plăti inclusiv dobânzi și penalități. Asta s-ar întâmpla în teorie, pe legislația aflată astăzi în vigoare. Ce încearcă Ministerul Finanțelor să implementeze este destul de greu de crezut că va rămâne în forma actuală, spun specialiștii în fiscalitate. Probabil că acel CNP fiscal va fi opțional, urmând a fi folosit de români pentru a obține un credit fiscal. Astfel, de la 1 ianuarie 2025 sunt șanse mari ca e-Factura B2C să rămână opțională, fiind greu să obligi românii să-și facă cumpărăturile folosind acel cod de identificare fiscală.