SPORT

Gimnastica românească a strălucit la Cupa Mondială de la Doha

Last Updated on martie 6, 2023 by Erceanu Ileana

La 15 ani, Sabrina Voinea Maneca a fost revelația competiției. Campioana europeană de junioare de la Munchen a cucerit primele sale două medalii de aur la senioare – la bârnă și sol.

La bârnă, Sabrina a fost notată cu 13.766, cel mai mare punctaj al finalei, și a câștigat prima sa medalie într-o competiţie de senioare, aurul, pentru ca în finala de la sol să îl dubleze, evoluând spectaculos: cea mai mare dificultate (5.7), al doilea punctaj la execuţie (7.900) şi un total de13.600, cu care a  câștigat detașat .

Calificată și în finala de la sărituri – prima din competiție – sportiva noastră s-a clasat pe locul 5, primind 13.733 pentru prima săritură (al doilea punctaj ca valoare din finală) și 11.200 pentru cea de-a doua, cu o medie generală de 12.466.

La Doha au fost prezenți și trei dintre componenţii lotului masculin (Andrei Muntean, Răzvan Marc şi Roland Modoianu), însoţiţi de antrenorii Camelia Voinea (mama și antrenoarea Sabrinei), Marius Berbecar și Gerard Speerstra.

Sabrina Maneca Voinea a concurat la toate cele 4 aparate, Andrei Muntean – la sol şi paralele, Răzvan Marc – la sol, cal, inele şi bară şi Roland Modoianu – la cal, inele şi bară.

În competiția masculină, Andrei Muntean este singurul dintre gimnaștii români care s-a calificat în finală, la paralele. La 8 ani de la medaliile de bronz câștigate la Cupa Mondială de la Doha la inele și paralele, Andrei Muntean s-a clasat la doar 0.1 puncte de podium și a terminat al 5-lea, cu 14.633 puncte.

Această perioadă din an, a Cupelor Mondiale – 2023 FIG World Cup Series – este una cu o miză foarte importantă pentru gimnaștii români. Sute de participanți din zeci de țări se întrec în aceste competiții, atât pentru premii și medalii, cât mai ales pentru punctele acordate în funcţie de locul ocupat în clasament. La finalul celor 4 etape din 2023 FIG World Cup Series, primii 8 gimnaşti de la fiecare aparat se califică la Campionatele Mondiale de la Antwerp (30 septembrie – 8 octombrie), competiţie de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Seria etapelor de Cupă Mondială a fost deschisă de întrecerea de la Cottbus, iar pentru România debutul a fost reprezentat de Cupa Mondială de la Doha, unde au concurat 195 de sportivi din 41 de ţări.

Sursa: Ministerul Sportului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button