Economic

Grâul românesc ieftin, pâine scumpă

Last Updated on ianuarie 29, 2024 by Erceanu Ileana

S-a ieftinit grâul, însă pâinea rămâne scumpă.

Românii, cei mai mari consumatori de pâine din UE, sunt nevoiţi să plătească, în continuare, mai mult pentru un aliment de bază al cărui preţ a fost plafonat.

În ultimele luni, prețul grâul şi porumbul a scăzut cu aproape 20-30% procente, mai ieftin decât acum un an, dar pâinea, carnea şi laptele sunt mai scumpe cu 4-12%.

Un paradox evident se manifestă în sectorul agricol, unde, în ciuda dublării prețului pâinii, fermierii români sunt plătiți mai puțin pentru grâul lor. Aceștia consideră că situația bizară le subminează stabilitatea economică, dar ridică și întrebări legate de eficiența și transparența politicii agricole promovate de alianța PSD-PNL.

În primul rând, grâul românesc, odinioară un produs de export competitiv, pare acum neglijat pe piața internațională. Preferința pentru grâul din Ucraina, oferit la un preț mai avantajos, pune presiune pe producătorii români. Această situație este deosebit de alarmantă, având în vedere calitatea recunoscută a grâului românesc. Mai mult, prețul redus al grâului românesc pe piața internă se bate cap în cap cu creșterea prețului pâinii.

Fermierii sunt supărați pe guvernarea PSD-PNL: cum este posibil ca, în condițiile în care grâul este mai ieftin, pâinea să devină tot mai scumpă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button