SANATATE

„Hepatită misterioasă”, luată de la animale

Last Updated on februarie 3, 2023 by Erceanu Ileana

Un nou tip de virus, care face parte dintr-o familie de agenți patogeni ce a dat bătăi de cap până acum doar veterinarilor, a fost depistat pentru prima dată la un om, de către oamenii de știință din Franța.
Virusul era necunoscut anterior și a fost descoperit în ficatul unei femei de 61 de ani care suferea de o hepatită cronică inexplicabilă. Atât animalul de la care s-a transmis acesta, cât și felul în care s-a produs infectarea rămân, deocamdată, un mister, însă descoperirea le-a permis cercetătorilor să dezvolte un test PCR specific, care va putea fi folosit la alte cazuri de hepatită de origine necunoscută, cum au fost cele înregistrate anul trecut la copii. Circovirusule – o familie formată din 49 ​​de specii de virusuri foarte rezistente – au fost identificate, până acum, doar la diferite specii de animale, unde pot provoca probleme respiratorii, renale, dermatologice și de reproducere. În general, porcii și păsările (porumbeii, rațele) servesc ca gazde naturale, deși s-a dovedit că și câinii sunt infectați.
Circovirus uman 1, o specie necunoscută anterior
Noua specie de circovirus, identificată de o echipă multidisciplinară, formată din oamenii de știință de la mai multe instituții – printre care: Institutul Pasteur, Institutul Inserm, Spitalul Necker-Enfants Malades (AP-HP) și Școala Națională Veterinară Alfort (EnvA) – a fost botezată provizoriu circovirus uman 1 (HCirV-1). Cercetătorii spun că este un virus nou, deosebit de speciile de circovirusuri animale cunoscute.
Descoperirea a fost posibilă după ce, în martie 2022 (aceeași perioadă în care au apărut și primele cazuri de hepatită misterioasă la copii, în Marea Britanie), o femeie de 61 de ani din Franța care făcuse un transplant inimă-plămân cu mai mulți ani în urmă a avut nevoie de tratament pentru o hepatită cronică ale cărei cauze erau necunoscute. După ce au exclus cauzele comune, medicii au făcut o „secvențiere metagenomică de generație următoare” pentru a analiza o probă de biopsie hepatică și, astfel, au identificat specia necunoscută de circovirus. „Nu am găsit alte secvențe virale sau bacteriene”, au precizat autorii studiului publicat, recent, în revista Emerging Infectious Diseases.
„Pacienta avea o hepatită cronică inexplicabilă, cu puține simptome. Făcuse un transplant inimă-plămân cu 17 ani în urmă și de atunci fusese monitorizată în mod regulat. Am avut acces la un număr mare de probe de-a lungul mai multor ani și, prin urmare, am putut identifica acest nou virus, care a fost complet neașteptat”, a explicat Marc Eloit, unul dintre autorii studiului, șef al laboratorului de descoperire a agenților patogeni la Institutului Pasteur și profesor de virusologie la Școala Națională Veterinară Alfort, citat de medicalxpress.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button