ACTUALITATE

În ce situații te poți alege cu talonul suspendat și cum poți afla dacă o mașină e înmatriculată sau nu

Last Updated on ianuarie 11, 2023 by Erceanu Ileana

În anumite situații, atunci când, la cumpărarea unei mașini, noul proprietar nu o trece pe numele lui în termenul legal sau când mașinii îi expiră inspecția tehnică periodică (ITP), potrivit Codului rutier actual, înmatricularea acesteia se suspendă. Cei interesați să afle situația înmatriculării unei mașini o pot face foarte ușor online, fără să fie nevoiți să meargă la autorități.

În primul rând, după cum apare în Codul rutier, suspendarea înmatriculării reprezintă operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice.
Această măsură se poate aplica în cazul în care, în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță autoritățile despre tranzacție și în cazul expirării ITP-ului.
În primul caz, respectiv în situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul legal de 90 de zile, de la data cumpărării vehiculului, înmatricularea vehiculului se suspendă  până la data transcrierii și transmiterii dreptului de proprietate.

Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului mai intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării ITP-ului și încetează la data la care vehiculul trece din nou de ITP.

În ambele cazuri, autoritatea competentă de înmatriculare, respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și înmatriculare a vehiculelor, înregistrează suspendarea înmatriculării în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate. Datele referitoare la suspendare se șterg după cinci ani de la data încetării acesteia.
Persoanele care doresc să afle mai multe detalii despre situația înmatriculării unei mașini pot face această verificare chiar din fața calculatorului sau telefonului și în mod gratuit, prin intermediul unei aplicații informatice gestionate de DRPCIV.

Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată poate fi sancționată cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), și anume cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button