SOCIAL

În România sunt 8 peisaje unice pe Glob, dar puțini le cunosc. Sunt român și mă mândresc cu țara mea.

Last Updated on mai 31, 2022 by Toma Mihai

Țara noastră are multe locuri care ar trebui vizitate măcar o dată în viață, printre ele se află și 8 zone din România considerate unice pe glob. Despre varietatea formelor de relief, locurile împădurite, peșterile, canalele Dunării și satele din Transilvania știm încă de la primele ore din Geografia României. Toate acestea construiesc un adevărat peisaj incomparabil, apreciat de turiștii străini. Țara noastră are multe locuri care ar trebui vizitate măcar o dată în viață, printre ele se află și 8 zone din România considerate unice pe glob.

1.Lacul Meledic

Lacul Meledic cunoscut de localnici ca „Lacul Mare” sau „Lacul fără Fund”, este un luciu de apă dulce pe un masiv de sare, fenomen unic în România dar şi în lume. Platoul salin Meledic se află pe raza comunei Mânzăleşti, la numai 50 de kilometri de Buzău şi 159 de kilometri de Bucureşti. Este o rezervaţie naturală aflată la o altitudine de aproximativ 600 de metri.

2. Peștera Topolnița

Peștera Topolnița (aflată la cca. 30 de kilometri de Drobeta Turnu Severin) reprezintă una din formele carstice cele mai importante din țara noastră, este o peșteră gigantică, de tip compus, ramificată, suborizontală, dezvoltată pe un sistem de diaclaze și fracturi. Este un obiectiv științific rar și unic, deosebit de complex și valoros, având: cavernament gigantic, ape subterane, speleoteme de mari dimensiuni, colonii de lilieci, faună bogată, resurse arheologice, mineralogice și paleontologice încă incomplet studiate, după cum relatează .

3. Parcul Natural Porțile de Fier

Parcul Natural Porțile de Fier este considerat un autentic muzeu geologic în aer liber, patrimoniul științific fiind unic la nivel mondial. Aici se află rezervațiile Cazanele Mari și Cazanele Mici.

4. Lacul de acumulare Vida

Lacul Vida a fost dat în folosinţă în anul 1967, în apropiere de satul Luncasprie, comuna Dobreşti, jud. Bihor. Deversorul pâlnie este atracţia zonei şi probabil unul dintre principalele motive pentru care întreaga zonă capătă un aer desprins din filme. De asemenea, pădurea care înconjoară lacul, culoarea exotică a apei și stâncile completează armonios priveliștea.

5. Satul Rimetea

Satul Rimetea este situat în judeţul Alba, la poalele munţilor Trascău. Este prima localitate rurală care a fost distinsă din partea Comisiei Europene, în 1999, cu premiul „Europa Nostră” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic – cele 300 de case sunt complet albe și păstrează același model din secolul al XIX-lea. În octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.

6. Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu este un pod natural unic în lume. Acesta are 30 metri lungime şi 22 înălţime, fiind cel mai mare pod natural din România şi al doilea din Europa ca mărime, însă singurul pe care se poate circula cu maşina. Se află în comuna Ponoarele, județul Mehedinți, a luat naștere în urma prăbușirii tavanului Peșterii Ponoarele.

7.Peștera Cloșani

Peștera Cloșani se află în partea de nord a Munților Mehedinți, deasupra satului Cloșani. Este un monument speologic neinclus în circuitul turistic – vizitarea peșterii se face numai cu aprobare din partea Institutului de Cercetări Speologice.

8. Lacul Albastru

Lacul Albastru aproape de orașul Baia Sprie, o să găsești o adevărată minune naturală: Lacul Albastru. Acesta își schimbă culoarea în funcție de lumină, de temperatură și de oamenii care se scaldă în lac. Schimbările se văd cel

mai bine în funcție de anotimp. Astfel, primăvara, lacul are culoarea albastru deschis sau închis, iar vara apa devine verde, uneori ca smaraldul. Toamna, lacul devine albastru închis, ajungând chiar la maro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button