Incendiile de vegetație uscată, coșmarul pompierilor mehedințeni
Last Updated on martie 18, 2024 by Romeo Crismaru
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în perioada 15-17 martie, pentru gestionarea a 54 de situații de urgență. Cele mai grave dintre ele au fost incendiile de vegetație uscată.
Dintre cele zece incendii din week-end, cinci au izbucnit la vegetație uscată, trei la anvelope uzate, iar două s-a manifestat la două case de locuit pe raza localităților Almăjel și Poroina.
Ca urmare a nerespectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor de către cetățeni, flăcările au cuprins circa 26 hectare de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și litieră, din fericire, nefiind înregistrate victime sau pagube materiale. Cauza probabilă predominantă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de folosirea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Pompierii fac apel la cetățeni să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.