EVENIMENT

Întâlnire a comunităților evreiești, la Kladovo

Last Updated on mai 3, 2022 by Toma Mihai

Un eveniment tradițional, interesant și semnificativ a avut loc, timp de 4 zile, la Kladovo. Este vorba despre Adunarea Generală a Uniunii Comunităților Evreiești din fosta Iogoslavie, organizator fiind Comunitatea Evreiească din Kladovo. Adunarea comemorează soarta celor 1200 de evrei care, în anul 1939 s-au adunat la Kladovo pentru a emigra în Palestina, dar au fost opriți.

Un eveniment încărcat de emoție, dar și cu o puternică semnificație istorică a avut loc, în perioada 30 aprilie – 3 mai 2022, în micul oraș sârbesc de pe malul drept al Dunării. Hotelul DJERDAP din Kladovo a găzduit nu mai puțin de 400 de evrei veniți din toate cele șase foste republici ale Iugoslaviei, dar și din SUA și Israel. Adunarea Anuală a Uniunii Comunităților Evreiești din fosta Iugoslavie, a fost organizată la Kladovo, de către Comunitatea evreiască din Belgrad. Astfel de adunări au loc anual, iar participanții au un program încărcat. În cele 4 zile cât au avut loc ore religioase evreiești pentru copii și adulți, cursuri despre tradiția Evreilor, unde participanții învață obiceiurile și tradițiile evreiești. Au fost prezenți și reprezentanți a ambasadei de Israel, la fel că și oaspeți din Israel, SUA și alte țări. Evreii s-au rugat la monumentul dedicat Holocaustului, din Kladovo, iar oficialii prezenți au depus o coroană de flori. A fostl prezent și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Austriei la Belgrad, care a ținut un discurs despre Holocaustul din Austria, multă vreme neglijat de publicul larg.

Motivul principal al tradiționalei adunări de la Kladovo este unul cu o semnificație deosebit de tragică. Evenimentul istoric marcat se numește generic „TRANSPORTUL DE LA KLADOVO” și a fost o încercare eșuată de a-i scăpa pe evrei de prigoana nazistă, prin emigrarea în Palestina. Comunitățile evreiești din Europa Centrală, precum din Austria, Cehia și Slovacia au încercat, în anul 1939 să îi salveze pe evreii din Austria, Cehia și Slovacia și în acest scop a organizat transporturi cu vapoarele către Kladovo. În total au fost circa 1200 de persoane. Transportul s-a oprit la Cladovo în toamnă anului 1939 așteptându-se de actele pentru tranzitul către Palestina. Pentru că aceste acte nu s-au putut, după un an, în toamna lui 1940, evreii au plecat către zona Șabaț din Serbia, unde au stat până în toamna anului 1941. În loc să fie salvați au fost uciși în marea lor majoritate de naziști. Monumentul dedicat Evreilor din „Kladovo Transport” se află pe faleza Dunării, lângă Hotelul ‘Djerdap’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button