POLITIC

Intrăm la primăvară în Schengen?

Last Updated on decembrie 12, 2022 by Erceanu Ileana

Oricine încearcă să aducă în discuție o aderare mai devreme de 2025 nu înțelege mecanismele Uniunii Europene.

Pentru o revenire asupra subiectului acceptării României în Schengen e nevoie de un nouă decizie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Iar această decizie poate fi luată doar dacă țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene își propune să includă pe agendă extinderea spațiului Schengen, așa cum a făcut președinția cehă.

Am studiat atent prioritățile Suediei la Președinția Consiliului UE. Nu există nicio referire la extindere, ci doar la protecția frontierelor existente și consolidarea mecanismului de evaluare a spațiului de liberă circulație Schengen.

Document aici: https://data.consilium.europa.eu/…/ST-14441-2021…/en/pdf

După Suedia urmează Spania, țară care la rându-i are mari probleme cu migrația ilegală. Sunt convins că nu va avea drept prioritate extinderea, poate cel mult alocarea de resurse finaciare și logistice suplimentare prin Frontex pentru a păzi frontierele pe mare.

În 2024 vom avea alegeri pentru Parlamentul European, moment în care președinția Consiliului UE va fi deținută de Belgia. Nu întrevăd nicio posibilitate ca aceasta să vină cu propunerea de extindere a Schengen. Practic, putem aștepta dezamăgiți, dar încrezători că după ce scăpăm în 2024 de coaliția PSD-PNL putem ajunge din nou la masa deciziei.

Până atunci, nimeni nu-și dă demisia, nimeni nu-și asumă acest eșec răsunător și revoltător în țara lucrului bine făcut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button