ISTORIA VIE A CETĂȚII SEVERINULUI
Last Updated on septembrie 30, 2024 by Romeo Crismaru
COMUNICAT DE PRESĂ
Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin finalizează implementarea proiectului cultural „O poveste rezistentă la timp. Istoria vie a Cetății Severinului”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect care s-a desfășurat la Cetatea Medievală a Severinului.
Prin succesiunea de proiecte cofinanțate de AFCN, am dezvoltat în spațiul Cetății Medievale a Severinului o serie de intervenții, mai ales cu adolescenți, prin care am documentat zeci de surse și obiecte descoperite în Cetate. Am organizat apoi sesiuni de scrieri creative pentru a (re)imagina istoria locului (pe unele le-am convertit în scenarii dramaturgice transpuse scenic în diverse puncte ale obiectivului) și pentru a crea primul scenariu de audio-ghid scris de adolescenți pentru copii, am digitizat și remodelat 3D artefacte iconice descoperite aici și le-am mixat într-o animație originală – povestea cetății sub teutoni. Toate produsele rezultate au creat un set de obișnuințe în rândul publicului local și al turiștilor care au interacționat cu ele.
Prin prezentul proiect, „O poveste rezistentă la timp. Istoria vie a Cetății Severinului”, am urmărit identificarea de soluții inovatoare pentru documentarea și arhivarea patrimoniului imaterial. Produsul rezultat, configurat sub forma primului video-ghid de prezentare a unui obiectiv de patrimoniu cultural, prin interpretarea patrimoniului cultural imaterial, este soluția originală abordată de noi. Vorbim despre un produs similar unui audio ghid la care am adăugat conținut video. Am introdus un scenariu construit pe principiul poveștii interpretate (storytelling), am adăugat animații, texte și o vizualizare a fluxului audio.
Scopul acestui proiect a fost conectarea poveștii interpretate, ca instrument puternic de interacțiune socială și culturală, cu memoria istorică a Cetății Severinului, pentru a-i da patrimoniului său imaterial o nouă exprimare și pentru a-l aduce mai aproape de publicul său.
De asemenea, am urmărit dezvoltarea și diversificarea publicului, introducând un alt mod de a explora o parte din istoria noastră ca resursă pedagogică și de animare a experienței de vizitare a Cetății Medievale. Oferim, astfel, un instrument interactiv de prezentare a istoriei unei cetăți, pentru care nu este nevoie decât de un telefon care va scana codurile QR amplasate strategic în Cetatea Medievală a Severinului. Este o perspectivă plină de viață care atrage mereu publicul tânăr, tehnologizat și pasionat de interacțiune. De altfel, tinerii sunt principalii beneficiari ai acestui instrument interactiv de prezentare a unui obiectiv turistic, tinerii comunicând cel mai mult prin intermediul tehnologiei.
De asemenea, turiștii care vizitează Cetatea Medievală a Severinului sunt beneficiarii acestui video-ghid, pe care îl accesează cu ajutorul codurilor QR amplasate în incinta obiectivului turistic, conform hărți tipărite în broșura înmânată vizitatorilor la cumpărarea biletului de acces in obiectivul turistic.
Video-ghidul poate fi accesat online, prin intermediul codurilor QR amplasate strategic în interiorul Cetății Medievale a Severinului, cu ajutorul telefoanelor mobile, prin intermediul unui site de specialitate.
Beneficiar proiect: Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin,instituție aflată în subordinea Primăriei și Consiliului Local Drobeta Turnu Severin
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național
Persoană de contact: prof.drd. Rosemarie-Delia Rîmniceanu – manager Palatul Culturii Teodor Costescu, tel: 0252-311020, email: palatulculturiiturnuseverin@yahoo.com
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.