EVENIMENTPUBLICITATE

Iustum și Fundația Sebastian Moise fac un apel pentru o iarnă mai frumoasă pentru copiii fără posibilități

Last Updated on decembrie 18, 2023 by Romeo Crismaru

Într-un studiu realizat de fundația World Vision România, se arată că 75% dintre copiii de la sate nu au avut, niciodată, ocazia să participe la un spectacol de Crăciun sau să se bucure de o excursie în vacanța de iarnă. Cu toate acestea, dorința de a trăi astfel de experiențe festive nu dispare, în ciuda faptului că nu își permit financiar.

Potrivit sondajului, 58.8% dintre copiii de la sate nu au avut niciodată ocazia de a vizita un târg de Crăciun, iar 25.8% dintre adolescenți își doresc să meargă, pentru prima dată, la un astfel de eveniment. Mai mult, peste 75% dintre copiii de la sate nu au participat niciodată la un spectacol de Crăciun, însă peste 45% dintre adolescenți și-ar dori să trăiască această experiență.

Cifrele dezvăluie că peste 76.5% dintre copiii din mediul rural nu au beneficiat niciodată de o excursie în vacanța de iarnă, iar peste 53% dintre adolescenți ar fi entuziasmați să trăiască astfel de momente festive. Mai mult, 86% dintre copii nu au avut niciodată ocazia să meargă la cinematograf în perioada sărbătorilor de iarnă, iar 60.6% dintre adolescenți împărtășesc aceeași experiență.

Sondajul relevă și că emoțiile negative, precum stresul, tristețea sau depresia, sunt prezente în perioada sărbătorilor pentru mulți copii și adolescenți de la sate. 70% dintre aceștia se simt triști în vacanța de iarnă din diverse motive, inclusiv faptul că nu se pot juca așa cum o făceau odinioară sau că tradițiile de sărbători nu mai sunt păstrate în satul lor.

Studiul alocă și o zonă de analiză cu privire la privațiunile la care sunt supuși copiii din mediul rural în perioada sărbătorilor de iarnă. Lipsa accesului la experiențe festive și culturale poate afecta nu doar starea de bine a acestor copii, ci și dezvoltarea lor emoțională și socială.

Şapte din zece copii şi adolescenţi se simt trişti în vacanţa de iarnă, din diferite motive

Majoritatea copiilor şi adolescenţilor se gândesc că nu se mai pot juca ca altă dată cu zăpadă, nu au prieteni cu care să joace, dar și pentru că în satul lor nu se păstrează tradițiile de sărbători ca odinioară. Doi din zece copii (19%) sunt triști în perioada sărbătorilor pentru că își văd părinții stresați din cauza banilor. Mai mult de unu din zece copii (14.5%) de la sate se simt triști în perioada de sărbători pentru că nu au nimic distractiv de făcut, iar 12.7% sunt abătuți la gândul că nu vor avea nimic interesant de povestit când se vor întoarce la școală.

Doar 1% dintre adolescenţi spun că nu au motive de stres în perioada sărbătorilor de iarnă. Restul de 99% dintre adolescenţi sunt stresaţi pentru că: peste 60% dintre adolescenți, temele încărcate reprezintă un factor de stres în perioada vacanței de iarnă, pentru patru din zece adolescenţi (37.6%) treburile din gospodărie în preajma sărbătorilor reprezintă un alt motiv de stres. Unu din cinci adolescenți (17.2%) se simte trist sau stresat în vacanța de iarnă pentru că vede pe social-media tineri care se distrează mai mult decât ei.

„Mi-ar plăcea să merg la un eveniment de Crăciun cu tineri de vârsta mea. Așa pot cunoaște persoane noi și să ne distrăm împreună. Și așa aș putea să mai ies și eu din casă (eu fiind o persoană care iese doar când merge la școală).”– mărturie adolescen

Asociația Iustum, împreună cu Fundația Sebastian Moise, isi doresc sa organizeze  in acest an evenimente festive, târguri de Crăciun, spectacole sau excursii pentru copiii defavorizați din mediul rural. Alocarea de fonduri pentru aceste activități ar putea face posibilă participarea unui număr mai mare de copii la astfel de evenimente.

Laura Dicu, avocat coordonator IUSTUM, a declarat: „Ne dorim parteneriate cu organizații locale din mediul rural pentru a identifica nevoile specifice ale comunităților și a asigura implementarea eficientă a inițiativelor în zonele unde este cel mai mult nevoie. De asemenea, orice persoană fizică sau juridică este interesată să participe la aceste acțiuni pentru a oferi bucurie copiilor, suntem la dispozitia lor. ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button