ACTUALITATE

Județul Mehedinți sub COD GALBEN de precipitații și viscol

Last Updated on ianuarie 26, 2023 by Romeo Crismaru

Conform informării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, începând din această seară, 26 ianuarie, ora 18:00, județul Mehedinți se va afla sub atenționare meteorologică COD GALBEN, valabilă până vineri, 27 ianuarie, ora 10:00.

Fenomenele vizate sunt: cantități însemnate de precipitații, polei, viscol în zona de munte și intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, în Oltenia, vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula cantități în general de 25…40 l/mp.

Treptat, în județul Mehedinți vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar la munte vor fi intervale în care este prognozat viscol, cu rafale de peste 50…75 km/h, și vizibilitate scăzută.

De asemenea, începând de mâine, de la ora 10:00, nordul județului Mehedinți se va afla sub atenționare meteorologică Cod Galben, ce vizează cantități însemnate de precipitații sub formă de ninsoare, valabilă până sâmbătă seara, 28 ianuarie, la ora 22.00.

ISU Mehedinți recomandă cetățenilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol sau ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

Pentru a fi permanent informați, este bine ca aceștia să asculte la posturile de radio și televiziune buletinele meteorologice, dar şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

In situația în care viscolul îi surprinde în autovehicul, cetățenii trebuie să-și păstreze calmul, să staționeze pe partea dreaptă a drumului, în afara părţii carosabile, cu luminile de avarie pornite si să apeleze numărul unic de urgență 112.

Pe timpul nopţii, se recomandă pornirea luminii din interiorul autovehiculului, pentru a fi mai ușor de localizat de către echipajele de salvare.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button