EVENIMENT

Lansare de carte: Mihai Firică, „Dragostea cu parfum de migdale amare”

Last Updated on ianuarie 19, 2023 by Erceanu Ileana

Premiat în 1997 chiar cu premiul care poartă numele marelui poet și dramaturg Marin Sorescu, Mihai Firică revine în spațiile Naționalului craiovean pentru lansarea noii sale cărți de poezie, „Dragostea cu parfum de migdale amare” (Ed. Vinea, 2022).

„Dragi prieteni ai poeziei, vă dau întâlnire la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, în primul eveniment al anului programat la „Adunarea Poeților”, vineri 20 ianuarie 2023, ora 14.00. Voi fi bucuros să ne revedem”, anunță Mihai Firică.

Actorii Monica Ardeleanu și Adrian Andone vor recita poezii din volum. Scriitorii Nicolae Coande și Xenia Negrea vor prezenta cartea și autorul.

Intrarea publicului este liberă.

„Poezia lui Mihai Firică are o tematică restrânsă, dar densă, cu un imaginar intens. Se bazează pe o derulare imagistică, uneori repetitivă, pe expresivitate, pe o viziune tensionată asupra existenței. Scriitorul este un decepționat, unul care nu mai găsește justificare vieții. Totul, iubire, cunoaștere, înțelepciune, este acaparat de o nefericire fără leac.” – Paul Aretzu (România literară, nr. 3-4/2019)

„Mihai Firică este un poet cu o voce și un discurs proprii, stăpân nu doar al unui orgolios modus scrivendi propriu, ci și al unei tehnici în semnificația antică a termenului pe care își pariază, îmi pare, un destin singular. Stau mărturie în acest sens versuri cu încărcături apoftegmatice, fie pe linia unei orizontalități cu substrat ermetic, fie, cum anticipam, în forme oximoronice, la nivel strict lexical ori la palierul întregii sale partituri lirice.” – George Popescu (Argeș, nr 9/2018)

Mihai Firică s-a născut la 26 iulie 1970 în Craiova. A studiat Literele, istoria și dreptul, având o specializare post-universitară în Managementul relațiilor internaționale. A ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii, în perioada 2020-2021.

A debutat ca poet în 1989, colaborând cu cele mai importante publicații de cultură din România. Poeziile i-au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, albaneză, sârbă, maghiară, japoneză și bulgară. Cel mai recent volum de poezie tradus ]n limba spaniolă: „Anillos perdidos en océanos desconocidos” (NoteBook Poiesis en su Colección GreenLine – Bilingual, 2022, Chile).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1997. Pentru volumul de „Biografie sumară” (1996) a primit Premiul pentru debut în poezie al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”. Cel de-al doilea volum de poezie „Limba șarpelui călător” (1997) a primit Premiul „Marin Sorescu” și Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova. În 2017 a publicat la Ed. Tracus Arte volumul de versuri „Ultimele zile și viața de după”, iar în 2022 un nou volum de versuri „Dragostea cu parfum de migdale amare” (Ed. Vinea).

În 2006 a apărut o versiune revizuită a volumului „Limba șarpelui călător/ The Tongue of Wandering Serpent” în română și engleză. Activitatea jurnalistică a fost consemnată în volumele „Insectarul cu molii” (2004), „Dinastia ticăloșilor” (2010) și „România puzzle. Ilustrate din rezervația de cleptozauri” (2015), trilogie remarcată de critica de specialitate pentru incisivitate și acuratețea analizei socio-politice. Pentru activitatea literară și jurnalistică a fost distins cu mai multe premii de prestigiu din România.

În 2011, Casa Regală a României i-a acordat „Medalia Regele Mihai I pentru loialitate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button