Lansarea proiectului „Împreună putem învinge cancerul”
Last Updated on august 14, 2024 by Romeo Crismaru
Cancerul reprezintă o provocare majoră pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, iar diagnosticarea precoce și tratamentele inovatoare sunt esențiale pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire. Proiectul “Împreună putem învinge cancerul” utilizează o abordare integrată și incluzivă, asigurând accesul populației din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate.
Prin unirea resurselor și expertizei din România și Serbia, acest proiect demonstrează că prin strânsă colaborare se pot obține rezultate semnificative în lupta împotriva cancerului, stabilind astfel un exemplu de bune practici în domeniul cooperării pentru sănătate.
Obiectivul proiectului este reprezentat de creșterea ratei de speranță în ceea ce privește diagnosticarea timpurie și tratarea cancerului, creșterea șanselor de combatere a cancerului, asigurarea accesului egal la îngrijirea sănătății și stimularea rezilienței sistemelor de sănătate prin:
1. Îmbunătățirea infrastructurii medicale pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, Centrului de Sănătate Kladovo și Centrului de Sănătate Veliko Gradište.
2. Îmbunătățirea accesului populației din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate pentru diagnosticarea timpurie a cancerului și la metode inovatoare de tratare a bolilor canceroase.
Proiectul își propune dotarea a patru spitale din România și Serbia cu echipamente medicale de ultimă generație specific pentru a detecta și trata mai bine bolile canceroase, cu accent pe cancerul ovarian, alte tipuri de cancer genito-mamar și uro-genital, cancerul colorectal, cancerul de apendice, cancerul gastric.
Vor fi înființate 2 centre oncologice în Timișoara și Kladovo, un sistem de e-learning și telemedicină, ateliere, forumuri și un studiu privind frecvența cancerului în regiunea transfrontalieră româno-sârbă.
Rezultate urmărite și impact
Proiectul urmărește creșterea calității actului medical, diversificarea serviciilor medicale oferite, facilitarea accesului la noi servicii de sănătate și reducerea redirecționării pacienților din lipsa echipamentelor specifice.
Pe termen lung, prin îmbunătățirea infrastructurii și a accesului la echipamente avansate, implementarea acestui proiect crește rata de speranță în ceea ce privește diagnosticul precoce și tratamentul cancerului, oferind persoanelor afectate șansa de a învinge în lupta cu această maladie.
Partenerii implicați în activitățile proiectului:
• Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;
• Centrul de asistență medicală Kladovo;
• Centru de îngrijire medicală Veliko Gradište;
• Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin.
Buget total proiect: 4.999.311,44 euro
Cofinanțare Uniunea Europeană: 4.249.414,70 euro (85%)
Bugetul Spitalulului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin:
• Total: 409.246,53 euro
• Cofinanțare Uniunea Europeană: 347.859,55 euro (85%)
• Cofinanțare Guvernul României: 53.202,04 euro (13%)
• Contribuție Spitalul Județean Dr. Tr. Severin – 8184,94 euro (2%)
Proiectul începe la data de 24 octombrie 2023 și are termen de finalizare trei an, până la data de 23 octombrie 2026.