ACTUALITATE

Laptele produs în România care costă 100 de lei litrul

Fermele de vaci sunt tot mai puține în România și tot mai mulți fermieri renunță la afaceri, pentru că ies în pierdere în lupta cu laptele de import și cu intermediarii și se reprofilează pe asini.

Laptele circulă prin mai multe mâini, de la producător la distribuitor, iar prețul final este foarte ridicat.

Mulți fermieri de la sate au vândut, au taiat sau au dus la abator bovinele din gospodărie.

Un fermier din Caraș -Severin povestește că are 25 de măgărițe, iar afacerea devine profitabilă, dacă te ții de treabă și ești serios, dacă muncești.

Omul a renunțat la celelalte animale și s-a reprofilat doar pe măgărițe, ca să se poată ocupa de ele.

Pe zi ce trece vinde 3-5 litri de lapte, în funcție de cerere și face și livrări la domiciliu. Un litru de lapte costă 100 de lei, dacă se menține prețul din 2021.

Deși este mai scump decât laptele de vacă, acest produs are mai multe proprietăți și e mult mai sănătos, iar profitul este direct al lui, nu depinde de intermediari, spune fermierul.

De asemenea, măgarul este mai ușor de întreținut decât o vacă și devine rentabil.

În supermarketuri un litru de lapte românesc a ajuns să se vândă cu prețuri cuprinse între 5 și 10 lei, de 3-4 ori mai mare față de cât încasează producătorul.

Pentru a nu ieși de pe piață, producătorul investește masiv în exploatații mari, dar se confruntă și cu o lipsă acută a forței de muncă, scrie g4media.ro.

În comparaţie cu alte tipuri de lapte, se pare laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern, pe baza nivelului pH-ului şi a profilului nutriţional.

Laptele de măgăriţă  este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol, scrie CSID.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button